При съседите е и по-чисто, и по-евтино

При съседите е и по-чисто, и по-евтино | StandartNews.com

Теодорос Севастидис,
управител на туроператор "Музенидис Травъл България" (Mouzenidis Travel)

- Г-н Севастидис, гръцкото море по-чисто ли е от нашето?

- Не може да сравняваме българската с гръцката плажна ивица, която е по-дълга и се слави с най-много сини флагове. Както е известно, син флаг се дава след оценка от международна комисия, която следи за чистотата на водата. Със сигурност България не може да достигне плажната ивица на Гърция по чистота. Морската вода също няма как да е по-чиста от гръцката, защото Черно море е по-затворен кръг спрямо Средиземно море. Това просто не е вярно!

- Не е ли проблем, че по гръцките плажове няма спасители и медицинско обслужване?

- Това не е истина. На платените плажове там се предлагат същите услуги, каквито и в България. Има и спасители, и медицински центрове, и почистване.

На държавните гръцки плажове също има почистване и медицинско обслужване

само по дивите плажове няма спасители. Но когато човек решава да почива на такъв плаж, си поема риска. И в България не на всички плажове има спасители. Както има и плажове без медицински центрове и спасители.

- Защо в Гърция ползването на шезлонг и чадър е безплатно ?

- В Гърция повечето хотели със свои плажни ивици включват в цената на хотелското настаняване шезлонги и чадъри. Принципът е "ако искате шезлонг и чадър, трябва да доплатите например 3 евро или съответно от всички бийч плажове може да си поръчате фрапе или кафе и да ползвате безплатно шезлонг и чадър". Много е важно, че 70 на сто от плажовете в Гърция са държавни. Хотелите, ресторантите и бийч баровете взимат под наем от държавата плажовете за даден период от време и си правят план как ще си върнат парите. В България, за съжаление, се гледа предимно финансовата част и да се вземе максимумът от туриста. Не казвам, че гърците са много по-добри в това отношение от българите, но повечето гледат летовниците да останат доволни.

Миналата година бях на почивка във Варна и мисля, че причината сянката на родното Черноморие да не поевтинява е, че трябва да се изкарват повече пари, защото арендата на ивиците е по-скъпа и трябва да се плаща повече на държавата. В Гърция можеш да отидеш на всеки един плаж, на който има чадъри и шезлонги, и без да ги използваш,

да легнеш там на своя кърпа, без никой да ти направи забележка

за това. Докато в България искаш или не с влизането на плажа трябва да платиш такса за шезлонг и чадър, дори да не желаеш да ги ползваш. Освен това не съм чувал у нас да можеш да си вземеш кафе от бийч бара и да ползваш шезлонг и чадър безплатно. Около 24 лева излизат шезлонг и два чадъра тук. А в Гърция, ако двама души платят по 3 евро за фрапе, тоест с 12 лв. избягват тази такса. На най-хубавите гръцки плажове цените за шезлонг и чадър са до максимум 10 евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай