Посъветваха руснаците да не почиват у нас

Посъветваха руснаците да не почиват у нас | StandartNews.com

Сдружават туристическия бранш със закон подобно на строители и лозари

Труден сезон очаква българският туризъм. Милиони руснаци са посъветвани да не почиват у нас заради проевропейската политика на страната ни. Това обясни председателят на икономическата комисия в парламента Петър Кънев. Според него през този летен сезон страната ни не може да разчита на руските държавни служители и семействата им, на над 3 милиона служители от сигурността в Русия, както и на социалните програми за отдих на деца, възрастни хора и такива в неравностойно положение.

Браншът от своя страна изрази опасение, че има огромен отлив на туристи. Държавата да лобира за компенсации от страна на ЕС. Защото отливът на руския пазар е вследствие на политиката, а не на грешки на бранша, категоричен бе председателят на хотелиерската организация Благой Рагин. Цифрите са драстични, можем да ви ги предоставим, обясни и председателят на Съвета на директорите на "Албена" АД Ивелина Грозева.

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че разполага с всички данни, но тъй като все още предстоят важни международни изложения, не иска да спекулира с тях. Ангелкова бе категорична, че не бива да се говори за туристически апокалипсис. Тя заяви, че към момента се очертава спад от 30-40% за руския пазар и 30% на украинския. В същото време обаче се очаквал ръст от 10% на гръцкия пазар, 4-5% на сръбския и 6-7% на полския.

По време на заседанието на парламентарната комисия стана ясно, че предстои консолидиране на туристическия бранш със закон. Подготвян е нормативен акт, който да обедини бизнеса в една камара, в която да членуват всички представители на бранша. Така се цели представителност на бизнеса. По този начин в момента функционират Камарата на строителите и Винаро-лозарската камара, обясни зам.-председателят на комисията Поли Карастоянова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай