Полет над вълните

Полет над вълните | StandartNews.com

Нови атракции вдигат адреналина на гостите по родното Черноморие

Двама корабокрушенци попаднали на самотен остров. Единият носел чувал злато, а другият - петел. Първият прегладнял и казал:
- Хайде да играем на продавачи и купувачи.
- Добре, отвърнал другият и започнали пазарлъкът.
- Я, колко красив петел! За колко го продаваш?
- За един чувал злато.
- Много скъпо!
- Ами, виж някъде наоколо - ако има по-евтин, вземи него.

Ако разказаното по-горе не е виц, а истина, бъдете сигурни, че въпросният остров е бил много далеч от родното Черноморие. Защото по цялата наша акватория - от Шабла до Странджа - българските курорти тези дни са натежали от изобилие. В напрегнато очакване на туристите всеки търговец, ресторантьор, хотелиер, рисувач на портрети, продавач на пуканки, майстор на татуировки, ретро фотограф и собственик на атракцион иска да изглежда най-добре, да извади на рафта най-новото, невижданото и в крайна сметка така да зарадва и угоди на клиента си, че оня с усмивка да бръкне в портмонето и да извади най-тлъстата банкнота. Морето не е зона за спестовници. Там съблазните са толкова много, че по-добре е не да им устояваш, а да им се предадеш. Дори с цената на това, в следващите месеци да ги отгладуваш.

Някога не е било чак така. На 11 август 1956 година е направена копка, в която трябва да се налеят основите на Златни пясъци. Следващото лято курортът вече има първия си хотел - "Родина". И първите си туристи: съветски граждани, дошли да гледат баскетбол. Някое водно колело може би е било единствената атракция, която да ги е забавлявала. Не случайно този малък плавателен съд е вдъхновил "Джендемите" и така се появил класическия рефрен: "Пляс, пляс педалите, пляс пляс педалите...".

По това време в някогашното селище Каваклий, днес Тополовград, преживяха няколко камили през зимата. Дойдеше ли май обаче, нагиздени и напудрени, животинките бяха командировани към морето - и ставаха най-фотографираният обект в републиката след другаря Тодор Живков. Днес камили за фотосесии като че ли няма. Тук-там за подобна дейност ползват някое магаре или скулптури на съвременното изкуство. Пак става, но не е същото.

Днес сензация сред атракциите на морето е летящият човек. С водна струя и налягане повдигат търсача на силни усещания на девет метра височина. 20 минути полет ще помогне адриналинът ви да се вдигне, а джобът ви да олекне с около 150 лева.
Парасейлингът е измислен още през 1961 година, но си остава безспорният ваканционен хит.

Вълнуващият полет с парашут от моторна лодка струва 60 лева. Когато "летящите" са двама, се прави 20 процентна отстъпка, а за трима цената е с 30 лева надолу. Парашутът излита, теглен от моторница. Те са свързани с въже, дълго 150 метра. Разходката из висините продължава 12 минути на 60 митра височина. На морския съд има и фотограф, който може да заснеме летежа на туриста. Какъв по-добър подарък за рождения ден на любимия/та/. Стига да не ги е страх от високо.
Бананът все така привлича като магнит летовниците и остава едно от най-търсените забавления на плажа. Върху надуваемия аткракцион могат да се возят едновременно осем души. Цената е 15 лева на човек за десетминутна обиколка.

На водната "летяща риба" туристите се качват срещу 20 лева. Тя може да събере компания от трима. Приключението продължава 15 минути. За това време морското чудо прави няколко "излитания" и "приземявания". Скоростта, с която се движи съоръжението, е 20 мили в час.

Такава е цената и за търсачите на силни усещания, които искат да яхнат "лудата акула" и надуваемия спринг грей. Те също са на мода това лято. Единственото изискване е туристът да няма страх от бързите скорости. Тръпката продължава 10 минути.
Глезотия е и разходка с мощен джет. В Слънчев бряг тя се извършва в специални коридори, обозначени с шамандури. Далеч от къпещите се. Мощта на машините е намалена, а в екстремна ситуация те аварийно могат да бъдат спрени от брега.
През това лято гостите на най-големия български морски курорт ще се радват на нова атракция. Off Road с 8-колесни автомобили, тип "Амфибия", ще радва любителите на приключения. С тези мощни машини красивата природа ще стане напълно достъпна. С тях ще стане възможно да се пресичат гористи местности, да се изкачват труднодостъпни зони, дори да се влиза във водоеми. Живописните панорами ще вдъхновяват фотографите да проявят майсторството си. Забавлението е подходящо за всеки, навършил седем години. То продължава 2 часа, през които могат да се изминат 25 километра. Една амфибия побира максимум 5 човека плюс водача. Участниците са снабдени с каски, спасителни жилетки, предпазни очила и всичко необходимо за безопасно пътуване.

"Аквапарк-Аквамания" е истинската водна магия, разположена върху близо 30 000 кв. м във ваканционно селище Албена. Пространството е колкото пет футболни игрища и е заето с уникални по рода си чудесии за деца и възрастни. Гостите на курорта ще могат да се надпреварват на четирите писти с обща дължина 315 метра или да изкачат двадесетметровата кула. Ще изпитат тръпката от рафтинга на 183-метровия "Мамут" и емоцията от 191-метровото "Торнадо", първо и единствено по рода си в Европа. А който има кураж, нека се спусне по 77-метровата отвесна пързалка FreeFALL. През територията на парка си прокрадват път "Мързелива река" и бързеите на "Дивата река". Има скалистите каньони, вълнуващи фонтани, водни оръдия и специалните ефекти, които правят забавлението незабравимо.

Гмурнете се против стреса

Една жена за пръв път пътувала по море. Когато брегът се скрил и наоколо се виждало само море, тя притеснено попитала моряк от екипажа:
- Извинете, бихте ли ми казали колко е далече най-близката земя?
Морският се почесал по тила.
- Ами, на около пет километра.
- Ох, слава Богу. А в каква посока?
- Във вертикална, госпожо...

Подводна разходка по родното море не стига на такава дълбочина, но за сметка на това е чудесен начин да се избяга от стреса. Очаква ви тайнството на красивия свят под повърхността. Потопете се поне веднъж, за да разберете защо милиони хора превръщат дайвинга в хоби и страст!

Фирмите, които предлагат гмуркане с акваланг, осигуряват пълно оборудване и квалифициран водолаз инструктор, който ви придружава през цялото време. Цената зависи от мястото, което сте избрали за вашата подводна авантюра: Арапя - 60 лева, Созопол - 70 лева, Русалка - 85 лева, Несебър - 90. Бонус са безплатните снимки или видеоклип, които ще документира "подвига" ви за поколенията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай