Планинският туризъм заложник на спорове

Планинският туризъм заложник на спорове | StandartNews.com

Кметове, инвеститори и "зелени" не могат да постигнат съгласие

Ще останат ли зимните ни курорти любими маршрути за българи и чужденци? Или ще "подарим" на съседите на Балканите скиорите, сноубордистите и домакинствата на световни купи? Казусът е в ръцете на държавата. Продължилата с години сага със ски зоната в Банско сякаш достига точката на развръзка. Безкрайната размяна на аргументи, споровете, кръглите маси не доведоха до сближаване на позициите до конструктивен диалог или до изгодно за всички, включително за държавата, принципно решение. В дилемата "за или против" разширяването на ски зона Банско (в което строежът на втори лифт е само един компонент) се

оформиха два диаметрални лагера

които по различен начин използват фактите, тенденциите и сравненията в международен мащаб.
Категоричното желание на местното население и избраните от него общински ръководства на Банско, Разлог, Добринище, както и инвеститорът концесионер "Юлен" АД, е курортът да се развива - като се увеличат пистите, респективно - притока на туристи и приходите - както за хората в региона, така и за България като цяло. Срещу икономическата логика се опълчва група от "зелени" организации и екоактивисти, които вещаят "изсичане на горите, бетониране и презастрояване на планината", плюс неизбежен близък край на снежните зими, поради глобалното затопляне. В развихрилия се широк дебат, засягащ не само Банско, а и принципни въпроси за бъдещето на зимния и изобщо планинския туризъм в България, включително Витоша, Боровец, Пампорово, се включи определена група хора и организации. "Те са обсебили "зелената идея" като нейни единствени носители и адвокати. Ние всеки ден сме в Пирин, пазим планината, защото тя ни храни", гневят се банскалии. По думите им тази група активисти, сред които и "частни лица", свързани с тях, досега са подали жалби и са

започнали над 50 съдебни дела

за "законови нарушения" в ски зона Банско. И са загубили всяко едно от тях. Хората в планината коментират, че само със съдебните разходи и неустойките по тези дела досега можеше да се подобри значително инфраструктурата в региона. Туристите са категорични, че има и други еколози, които скачат с аргументи срещу безразборната сеч и бранят правото на хората да се любуват на Рила, Пирин, Родопите. Да спортуват на чист въздух. И да разказват с гордост за красивите курорти на България.

Докато чакат решението на държавата, хората от Банско и региона се вдигат днес на протест на шосето за Разлог. "Въпреки потопа от дискусии и изказани мнения, вратата пред развитието на ски зона Банско продължава да е затворена. Няма да се откажем. Чакаме решения, а не думи. Развивайте туризма в България, не го мачкайте", отсякоха хората в зимния ни курорт.

Трябва нов баланс екология - бизнес

Благой Рагин, председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация

Като представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнес у нас приканваме колегите си от всички браншове да изискаме от законодателната и изпълнителната власт да върне нормалното равновесие в отношенията държава - бизнес - екология. Хора като нас осигуряват десетки хиляди работни места. По тази причина задаваме въпроса: "Кого представляват "зелените"? Кой им дава правото да говорят от името на цяла България и на всички граждански организации?" На последните избори се видя, че тяхната електорална подкрепа е 0,3%, взеха 18 000 гласа.

Цели региони очакват да задоволим нуждите им, да повишим стандарта на живот и да обезпечим следващото поколение млади българи. Като първа стъпка на нормалната икономическа логика настояваме незабавно и цялостно да се преразгледа действащото екологично законодателство в посока равнопоставеност между екология и бизнес. С участието на браншовите организации и при зачитане на интересите и очакванията на местното население. В тази връзка твърдо заставаме зад изграждането на втора кабина в Банско и развитие на зимния туризъм освен там и на Витоша, Боровец, Пампорово, Чепеларе, и навсякъде, където има интерес и възможност за това. Никой от нас не иска да се унищожава природата в България, но няма нищо по-нормално десетина процента от националните и природни паркове да бъдат посветени на спорт и туризъм в името на здравето на нацията.

Всички губят от безкрайното протакане

Васил Калинов, председател на Сдружение "Форум Природа"

И летният, и зимният туризъм у нас имат потенциал за развитие като се насърчават и предприемачество, и общините, и малкия бизнес, а също така и по-мащабните проекти. За да се решат проблемите на планинския туризъм, са нужни поне 5 стъпки. Трябва да се направи преглед на съществуващото законодателство и да се отстранят ненужно усложнените административните бариери. Редно е и да се спре да се спекулира с твърдения за "незначителния дял на защитени територии", защото в България в над 35% от територията на страната са въведени режими за защита, за да се опазва околната среда. Затова и спекулацията с тази терминология е само опит за заблуда. Освен това е нужно да се разработят мерки и стимули за участие на населението и бизнеса в поддържането на природните паркове и другите територии с режим на защита, с оглед гарантирането на безопасен и екологосъобразен достъп до тях и популяризиране на природните богатства на страната. Трябва да се решат и конфликтите, възникнали в някои райони на зимен планински туризъм като Банско, Витоша и др. Убедени сме, че има решения, които да отстранят огромното напрежение и неудобства за упражняващите ски спорт, без да противоречат на режимите в буферната зона на НП "Пирин", както и в ПП "Витоша". Безкрайното протакане и отсъствието на позиция за развитието на тези зони не в интерес нито на хората, нито на бизнеса, нито на провеждането на адекватна природозащитна дейност. Природата на България е национално богатство, което осъзнато и просветено трябва да пазим и което може да бъде източник за доходи и национален икономически просперитет.

Да спрем конфликтите и да развиваме пистите

Аспарух Мачирски, председател на сдружение "Витошки ски и сноуборд училища"

Време е от устойчив конфликт да преминем към устойчиво развитие. Конкуренцията в зимния туристически бизнес е огромна. Липсата на нови инвестиции и нови зони обрича този популярен и обичан спорт. Ние, които сме обучили над 60 000 деца, знаем най-добре какво трябва да се направи. Ние сме "за" не само изграждане на втората кабина в Банско, но и за модернизация на Витоша, Добринище и още много малки, регионални ски центрове.

Няма нищо по-нормално, след като имаме вече Министерство на туризма, министър Ангелкова да иска развитие на зимния туризъм в планините и нови инвестиции. Никой няма право да лишава практикуващите ски, а те са над 400 000 човека, от достъпа и възможността това да става у нас, тук в България. Недопустимо е при тези уникални природни дадености у нас да прогонваме хиляди скиори в чужбина, да си оставят парите там и по този начин да спонсорираме сами конкуренцията на нашите зимни курорти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай