Опашка от инвеститори заради изворите в Елешница

Опашка от инвеститори заради изворите в Елешница | StandartNews.com

Куп инвеститори проявяват интерес към двата сондажа с минерална вода в разложкото село Елешница. Наши и чужди бизнесмени искат да ползват живителната течност и са готови да построят хотели в района заради термалните извори. „Хотелиери и собственици на къщи за гости, които вече имат бизнес тук, също не спират да питат как и кога ще могат да ползват минерална вода. Това обаче няма как да стане в близките месеци. Трябва да започнем процедура за обособяването на санитарно-охранителна зона около сондажите, а това ще отнеме доста време. Чак тогава ще може да се издават разрешителни за водоползване", разкри кметът на селището Сашо Мицин.

Преди месец Върховният касационен съд реши стадионът в село Елешница и сондажите на минерална вода да се стопанисват от община Разлог. Това развързва ръцете на местната власт да кандидатства по различни проекти за развитието на туризма в населеното място. Частни фирми имаха претенции за собственост на сондажите и стадиона. Доказа се, че игрището винаги е било общинска собственост. Сега вече може да се осигури водоползване за инвеститори, които искат да строят хотели и да предлагат СПА процедури.

Двата извора са с общ дебит от 16 литра в секунда, показателите на водата са добри и този ресурс трябва да се ползва по предназначение и при спазването на всички законови изисквания.

Очаква се сериозен инвеститор и за футболния терен. Целта е да се превърне игрището в модерно спортно и лицензирано съоръжение – с нови съблекални, с малка хотелска част. Минералната вода ще се ползва за възстановяване на спортистите. Тогава тук може да идват и елитни футболни отбори на подготовка. „Вярвам, че до 1-2 години ще осъществим тези проекти, тук ще има нови хотели", твърди управникът на Елешница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай