Общини провалиха обсъждане на парк "Българско Черноморие"

Общини провалиха обсъждане на парк "Българско Черноморие" | StandartNews.com

Добрич. С плакати "Искаме проект защита на изчезващия вид "шабленец", "Включете ни в Червената книга на България", както и илюстрация на лидера на БСП Сергей Станишев, облечен като племенен вожд и надпис "Вожда на племе "Шабла зулу" и редица други жители на общините Шабла и Каварна протестираха час преди насроченото време за провеждане на обществено обсъждане на проекта за парк "Българско Черноморие" пред община Балчик.

Дама полежала анонимност заяви, че такъв един парк я обрича на глад. Жената сподели, че има имот в Крапец и смята да развива къмпингов туризъм, но ако бъде приет този парк, тя няма да може да направи нищо. Нейна съгражданка от Шабла бе категорична, че Сергей Станишев е човекът, който е прогонил децата на шабленци извън страната. "Ако това стане - за нас няма поминък. Това е заплаха за бъдещото развитие на Шабла и туризма. Аз самият имам земеделска земя, част от която е до езерото - не искам ограничения и тежести. По професия съм учител от два дни пенсионер. Свидетел съм как в годините Шабла обезлюдява. Преди години децата в училище бяха 1000, сега са само около 350. Природозащитник съм, но искам да живея нормален и достоен живот" - каза Стефан Жечев. Каварненци също се присъединиха към протеста на шабленци, като от името на своите съселяни кметът на Българево Георги Георгиев изказа притесненията на хората. "Ако се приеме този парк то Българево влиза цялото и няма да има нито мидена ферма "Дълбока", нито Яйлата, нито Болата, нищо. Ние имаме земеделие, животновъдство, мери и пасища. При нас има два големи ветропарка, които помагат на селото. Всичката земя на хората е обработваема. Никой от нас не вярва, че ще бъде достойно обезщетен. Цената на декар земеделска земя в нашия район е 1000-1500 лева, а ще ни дадат смешни пари по държавни оценки. Това е ограбване на хората" - каза Георгиева.

Наред с жителите на двете общини своето против заявиха и двамата кметове - Цонко Цонев на Каварна и проф. Райна Бърдарева на Шабла. Пред медиите Цонев обърна внимание на факта, че решението за проекта е от 11 юли м.г. със срок от 1 година и попита защо се прави, след като сроковете са изтекли вече. Той и обърна внимание на факта, че в проекта попада и военното поделение на Шабла, като заяви, че закриването му, е реална заплаха за националната сигурност. Колегата му проф. Бърдарева добави, че в разговор във вторник с началника на поделението Цонев, командирът бил изненадан и научил от нея. "Къде е министерството на отбраната и къде е командващия ВВС" - попитаха Цонев и Бърдарева. Шабленският кмет добави още, че по план през 2015 г. в поделението в Шабла и зенитния полигон трябва да бъде проведено голямо международно учение с участие на войски от европейските страни. Протестиращите прочетоха Декларация с която настояват за незабавно спиране изпълнението на плана, който според тях е без ясни критерии и не е съобразен с българското законодателство. Жителите на морските общини искат още институциите да създадат ясни и дългосрочни правила за развитие на общините с незабавно приемане на общите им устройствени планове и да се гарантира конституционното право на заинтересованата общественост. Декларацията бе връчена на представител на МОСВ от неправителствените организации Национална асоциация на българското Черноморие с председател Димитър Кенарев и Национално движение Екофорум, чийто представител е Кирил Войнов. Самите кметове на двете общини отказаха да влязат в залата в Балчик за обсъждането с експерти от министерството. На въпрос на медиите защо обсъждането е в Балчик зам.-министър Атанас Костадинов заяви, че в Добрич няма такава голяма зала, а вътре в самата зала при връчване на Декларацията, която ще се изпрати до НС, Омбудсмана, президента и премиера Костадинов е заявил, че е избран Балчик, защото е на равно отстояние от Шабла и Каварна. Това провокира коментара на хората, които изригнаха, че в София не знаят къде са Шабла и Каварна. На въпрос на проф. Бърдарева пред община Балчик за легитимността на обсъждането след като срокът е изтекъл, зам.-министър Костадинов е заявил, че сроковете са информативни и добавил, че изявленията и становищата в момента нямат тежест, ако няма решения на Общинските съвети, каза проф. Бърдарева. "Затова на сесията в края на този месец, ще вземем решение срещу такъв парк и на сесия" - каза шабленският кмет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай