Най-новото село не завижда на Париж

Най-новото село не завижда на Париж | StandartNews.com

Курортът Попови ливади се напълни с 400 вили и хотели

Местните искат да привличат туристи с езда и лов

Стотици жители на Гоце Делчев вече са и селяни. Но нямат нищо против. Защото отдавна това бе тяхно желание. Над 400 вили и къщи на неврокопчани от 4 дни не са в курортната местност Попови ливади, а в село със същото име. Правителството в сряда даде зелена светлина курортът да стане населено място. Новото селище ще запази своя курортен характер. Общината пък ще има възможност да го развива с включването му за финансиране по различни европейски и национални програми през новия програмен период 2014-2020 година. Досега това нямаше как да се случи, тъй като не се отпускат инвестиции за ненаселени места. Сега вече няма пречки това да се случи в обявения още през 1967 година за климатичен планински курорт в Пирин планина.

Новината бе посрещната радушно не само от близо шестдесетте постоянно живеещи тук жители, но и от стотиците, които идват всеки уикенд и през ваканцията в крайградските си къщи. Те вярват, че ще се изгради необходимата инфраструктура и ще се облагороди районът, в който живеят.

"На това място се чувствам прекрасно. То е само на 12 километра от Гоце Делчев, шосето е отлично, поддържа се постоянно от общината. За 15 минути съм тук. Климатът е уникален, не е случайно, че отдавна тук идват болни хора да се лекуват", казва д-р Васил Даракчиев. Той винаги е на Попови ливади, когато намери свободно време. За да отдъхва, да се наслади на тишината и спокойствието, на красивата природа. Да се зареди с позитивна енергия, преди да тръгне на работа. Не е тайна за никого, че новосъздаденото село се нуждае от благоустрояване, зелените площи да се култивират, да се осъвременят екопътеките. "Общината се грижи много за чистотата и хигиената в района. Но има още какво да се желае по отношение на урбанизацията. Имаме питейна вода, но нямаме водомери. Харчим живителната течност, а не плащаме. Искаме да ни монтират от ВиК водомери, за да си плащаме", категоричен е д-р Даракчиев. Преди години имали проблеми с редовното подаване на електричество, както и с неговата сила. Но в момента нямат грижи с тока. Не така стоят нещата с водопровода и канализацията, с направата на няколко улици вътре в населеното място, с подобряването на осветлението в курорта. "Тук може да се превърнем в китно селце, което по нищо няма да отстъпва на тези, които съм виждал в Австрия", уверява д-р Даракчиев.

Учителят в Помощното училище в града Георги Узунов също с нетърпение очаква края на работната седмица, за да се качи на вилата си в най-новото село в България. "Чистият въздух и природата правят чудеса с мен. Много съм радостен, че правителството подкрепи общината и прие решението за нова населено място. Като се оправят транспортните връзки и се направи канализация в самия курорт, насам ще заприиждат и много туристи от страната и чужбина. Тук може да се развива спортен и ловен туризъм, да се наблегне на голфа и конния спорт, на ски бягането и биатлона", казва преподавателят. Мечтата на всички, които притежават имоти в Попови ливади, е курортът да се развие и да бъде не с местно, а с национално значение.

Никой не познава по-добре района от пенсионера Атанас Папазов. Местните хора са го кръстили с уважение Кмета. Той вдигнал вила тук още през 1988 година. Знае всяка пътека, всеки камък в курортната местност. Попови ливади се намира на точно 1430 метра надморска височина, което е причина за идеалния климат. Защото на над 1500 метра надморска височина климатът е по-суров. "Името на курорта идва от легендата за родолюбив български свещеник, който живял по време на турското робство. Подгонен от турците, той се укрива в горите между върховете Ореляк и Свещник. Затова местното население започва да нарича местността Попови ливади", разказва бай Атанас. Тук е планински курорт още от 1933 година, макар и в най-ниската част на седловината между Среден и Южен Пирин. Той е и важно стратегическо място, тъй като е единственият проход към Гърция, към Македония, към Сандански и Петрич в целия регион. Папазов признава, че за него е чест да е селянин. Още повече, че в по-голямата част на годината е в планината. Не слиза в града от Гергьовден до Димитровден. "Въздухът е много полезен. Изследвания са доказали, че помага за по-доброто ни здраве. Не бих заменил този курорт, а вече и село, с нито едно друго място по света, дори и за Париж. В последните години има бум на строителството на хотели, на къщи за гости, на механи", категоричен е Атанас Папазов. Той е убеден, че ще остарее в село Попови ливади. А като него ще са още стотици, които засега са в град Гоце Делчев, но с развитието на курорта ще се преселят във вилите си в Пирин планина.

Спортове за всички сезони и пътека до гроба на Яне

Община Гоце Делчев има изготвени работни проекти за нов водопровод и канализация в новото населено място, за направата на улици, на пречиствателни съоръжения, на по-добра електропреносна мрежа. Основната цел на местната власт е да създаде добри условия за отдих и Попови ливади да е модерен курорт за гости от страната и чужбина. Подготвен е идеен проект за развитието на туризма. Предвижда се провеждането на фестивал на природата и алтернативната медицина, консервирането на паметника на Яне Сандански. Ще се изгради културно-историческа пътека, която включва паметника на великия патриот Гоце Делчев, лобното място и гроба на войводата Яне. Ще се построят и трасета за зимни спортове - биатлон и ски бягане. Ще има пързалки за деца и аматьори. "Благодаря на правителството за решението, то е от полза за жителите на общината. Тук е изходна точка за планински преходи, предпочитано място за отдих на местните хора. Стотици идват през уикендите, през ваканциите. Ще осигурим места за спорт - футбол, волейбол, хандбал, тенис на корт. Може да развиваме планинско колоездене, планинско катерене. Ще изградим атрактивен център за забавления и спорт за децата", твърди кметът на общината Владимир Москов. Сега на ход е президентът Росен Плевнелиев, който е роден в Гоце Делчев. Той трябва да издаде указ за наименованието на новото населено място.

Ремонтират с гърци изоставен ученически лагер

Занемареният ученически лагер в местността Попови ливади над Гоце Делчев да бъде възстановен и модернизиран. Инициативата е на община Гоце Делчев, която търси партньорство с гръцки общини - Драма, Кавала, Просочани. Целта е да се подготви проект по Трансгранично сътрудничество. След реализацията му базата, която е за над 100 ученици, ще се ползва от български и гръцки деца, които ще отдъхват и ще се забавляват в красивата Пирин планина, разкри кметът на Гоце Делчев Владимир Москов. Над 100 жители на гръцката община миналата година посетиха лагера и обиколиха целия курорт. Те са наследници на живелите в селище в района гърци, които през 1912-1913 г. се изселили в днешна Гърция. "Хората са много позитивни и се отнасят с голямо уважение към нас. Очаровани са от местността Попови ливади. Зарадваха се, че сме възстановили в пълния й блясък някогашната църква "Св. св. Петър и Павел", каза още градоначалникът. Наши и гръцки експерти трябва да изготвят качествен проект за възстановяването на ученическия лагер. "Щом има воля от нас и гръцките колеги, нещата ще се случат. И скоро ученици от България и Гърция ще са на лагер в село Попови ливади", допълни Москов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай