Липса на Акт 16 спира отварянето на Археологически парк в Сандански

Липса на Акт 16 спира отварянето на Археологически парк в Сандански | StandartNews.com

Уникалният Археологически парк в Сандански е със затворени врати за посетители. Ремонтите приключиха още преди повече от 2 месеца, но туристите и санданчани нямат достъп до атрактивния обект. Гостите на града и местните хора само надничат през прозорците, снимат се пред сградата, но нямат достъп до вътрешността на зданието. „Чакаме да мине Приемателна комисия, за да ни бъде издаден Акт 16 за експлоатация на парка. Ние също сме нетърпеливи да отворим вратите за посетители, но сме длъжни да спазим закона. Напливът е огромен, има много запитвания от наши и чужди туристи", заяви Владимир Петков, директор на Археологическия музей в Сандански.

Ремонтът на обекта се осъществи по проект „Сандански – зората на ранното християнство". В него има богат ансамбъл от раннохристиянски базилики - Епископска базилика, Раннохристиянски комплекс и Базилика на епископ Йоан, които са едни от най-големите и най-интересни археологически обекти с национално значение. Има и забележителна музейна колекция от архитектурни детайли, монети, мозайки, мраморна пластика и керамика. Миналата година при работата си по проекта археолози откриха и изключително рядка и ценна находка – раннохристиянски кръст от 5-6 век, с който са се водили литийни шествия от местния епископ.

Епископският комплекс с базилика, баптистерий и мартирион по своя план, архитектура, стенописи и мозайки е единствен на територията на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай