Легендите оживяват на Света Анастасия

Легендите оживяват на Света Анастасия | StandartNews.com

Призрак на пират пази несметни съкровища на острова

Тайнствени легенди посрещат туристите на остров Света Анастасия и обещават истинско пътешествие във времето. Малкото късче земя сред морето крие невероятни тайни. Мистиката се усеща още на кея. Тя е скрита във всеки камък, в старинния фар и някогашните манастирски килии, превърнати днес в уютни хотелски стаи. Островният музей е мястото, в което са скрити част от тайните на Св. Анастасия. Седемте изложбени зали разказват невероятните легенди, които обвиват в мистика острова. Едната от тях е скрила несметно пиратско съкровище. Призрак на морски разбойник пази сандъците със злато и скъпоценности. Зала "Карцер" е посветена на годините, в които островът е бил превърнат в политически затвор. Тя разказва съдбата на 43-мата комунисти, заточени там и успели да избягат от някогашния Болшевик. Друга зала, обзаведена с криви огледала, носи името "Екамос". Подът е светещ и

имитира морско дъно, покрито с планктон

Забуленият в мистерии бургаски остров Света Анастасия отвори врати за туристи на 15 май. Корабът "Кук" отвежда посетителите до най-новата туристическа атракция на Бургас. Плавателният съд разполага с 210 пасажерски места, две палуби и закрита ресторантска част. Цената на билета е 9 лв. за възрастни в двете посоки, 6 лв. - за учещи и пенсионери и безплатно за деца до 7 г. и хора с увреждания. Билети се продават на борда, а тръгването е от Моста. Всеки ден до края на сезона "Кук" ще извършва по три курса в двете посоки. Като резервации се приемат на телефон: 0882 00 4124 и по е-мейл: [email protected].

Всеки може да се докосне до тайнствения остров, след като по настояване на кмета на Бургас Димитър Николов през 2010 г. държавата реши да го преотстъпи за стопанисване и управление на общината. И с това решение й се даде възможност да инвестира средства по ОП "Регионално развитие" за реставрация на съществуващите на острова археологически и исторически обекти, както и да го превърне в атрактивна туристическа дестинация, културно и историческо средище с национално значение.

Днес на разположение на туристите са музей, лекарна, църква, ресторант, къща за гости, chill out зона и конферентна зала. Архитектурните и историческите обекти са изцяло реставрирани в рамките на проекта "Културно-историческото наследство на остров Света Анастасия и град Бургас - атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация".
Процесът по реставрация на обектите на острова

се превърна в същински морски десант

Едрогабаритни бойни кораби от Военноморската база в Атия бяха използвани за реализиране на сложната операция по прехвърляне на тежките строителни машини и инертния материал на емблематичния за бургазлии остров.
Туристите и гостите на Света Анастасия могат да посетят музейната експозиция, лекарната за продукти от билки и ресторанта "100 години назад". На острова ще може да се нощува в две от стаите на голямата сграда, както и в десетте малки спални на къщата за гости, която се намира до ресторанта. Помислено е и за хората с увреждания. Кеят е приспособен за инвалидни колички, пътеките са със специален наклон, а на 2-рия етаж в голямата манастирска сграда има асансьор. Островът крие още една "перла" - единствената църква у нас, построена на остров. Иконостасът й е истински шедьовър. За разлика от светата обител, която е от ХIV век, той е създаден в по-късни времена. Автентичните стенописи са другото, което привлича в църквата.

Повече за обектите, които могат да се посетят на острова, предлаганите услуги, цени, работно време и правилник на пристана, може да намерите на сайта anastasia-island.com.

Крие златото на Вълчан войвода

Св. Анастасия дълго време е бил блян за пиратите. Легендите разказва за един от набезите им по времето, когато на острова имало манастир. Монасите се затворили в църквата и се помолили на св. Анастасия да ги избави от разбойниците. И светицата изпратила страховита буря, която разцепила пиратския кораб. И до днес останките му са вкаменени в скала, която може да се види от всеки посетител на острова. Вярва се, че причината за пиратските набези е заровено на острова златно съкровище, пазено от призрака на загинал разбойник. Според друга история пък, навремето до острова са достигали викинги. Документирани сведения за това няма, но има следи от две опожарявания.

По време на реставрацията на църквата пък работниците открили зад каменния олтар на пода малка дупка, в която монасите са криели църковната утвар - масивен златен кръст и Библия, писана на ръка. Скривалището е точно там, защото дори пиратите не смеели да плячкосват църквата. Реликвите ще станат част от изложба на втория етаж на голямата манастирска сграда. Зад църквата са открити и гръцки монети от злато, зазидани в дълбок ров. Сега той е покрит с дебело стъкло, което позволява на посетителите да видят точното място.

Преданията за съкровища не свършват дотук. Някои вярват, че под самата "Св. Атанастасия" е скрито имането на Вълчан войвода, а до него се стига през кладенеца в центъра на острова. През годините много смелчаци са отивали да го търсят, но досега никой не го е намерил. Вярва се, че на острова съществуват две подземия, чийто вход е много добре замаскиран и никой не може да проникне до тайните им.

На Света Анастасия има и три скални феномена - Гъбата, Дракона и Вкамененият пиратски кораб. Преданието разказва, че на Гъбата е погребан свят монах, живял на острова.

Изкушават с черни миди и "Свободен Болшевик"

Коктейл "Свободен Болшевик" и плато "Пиратско угощение" сервират на острова. В менюто на ресторант "100 години назад", естествено, залагат на морските специалитети. През 2012 г. община Бургас инициира кампания сред гражданите за събиране на автентични бургаски рецепти, с които да се гощават гостите на Св. Анастасия. Най-интересните бяха издадени в колекционерска книжка, която общината подготви и раздаде безплатно на бургазлии за празника на града - Никулден.

Рецептите в по-голямата си част са морски, като най-многобройни са мидените деликатеси. Причината е, че около 9-те декара земя насред морето се намира най-голямата естествена плантация на черна мида у нас. Освен с разнообразие от прясна риба и морски дарове, готвачите изкушават и с островитянско барбекю. А за романтичната и неповторима атмосфера управителят на острова Павлин Димитров е обзавел ресторанта със стария грамофон с винилови плочи на своята баба. В уникалната пекарна пък сервират чай с 10 билки, едната от които вирее само на острова. А туристите не бива да пропускат да си вземат за спомен сладко от зелени смокини или островитянско вино.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай