Кръчмите играят на криеница с цигарите

Защо да се пуши след 22 ч, да има отделни зали, иска бизнесът

Кръчмите играят на криеница с цигарите      | StandartNews.com

София. Тоталната забрана на пушенето доведе до безкрайна игра на криеница. Кръчмарите измислиха 1001 хитрини, за да не лишат оредяващите си клиенти от любимата цигара.

На практика заведенията по кварталите продължават да държат сепарета за пушачи и непушачи. В други пък откровено се дими напук на всякакви забрани. Реално цигарите са табу само за елитните заведения и тези в центъра на София и големите градове. 

Персоналът и управителите на ресторантите, които спазват стриктно закона, всяка вечер се разправят с клиенти, свикнали да палят другаде. "Правя ви оборот и затова ще пуша, щом искам!", е най-честата реплика. Така, дори и да искат да са изрядни, ресторантьорите пак могат да отнесат някоя солена глоба. "Лицемерно е забраната да е на хартия, а както обичайно се случва у нас, да са прецакани противно на всякаква логика тези, които спазват закона", жалват се собственици.

Опитът на депутати и ресторантьори да се разреши поне частично дименето в заведения

 

разпали отново войната пушачи vs. непушачи

 

"Тъкмо дрехите ни се отмирисаха от смърдящите в цялата страна заведения и отново искат да ни върнат във вонящия ад. Пасивните пушачи са застрашени не по свой избор", писнаха привържениците на забраната. В същото време собствениците на ресторанти и кръчми твърдят, че изнемогват. "Когато уволняваме хора и ги оставяме бедни и на улицата, това не ги прави по-здрави", твърдят ресторантьори. Силно рамо на гилдията дават и любителите на дима, според които забраната няма да направи никого здрав, само ще премести купоните от заведенията у дома.

Докато двама се карат, печелят изрядните кръчмари. Останалите разчитат на лоялността на редовните си посетители или направо раздават рушвети на здравните инспектори като "такса безпокойство". Според кръчмарите е по-добре да се върне старият режим с отделни зали за пушачи и противници на дима, за да може

 

всеки да си избира как да живее

 

При добра вентилация дименето не е проблем за въздържателите, твърдят собствениците. Да се разреши пушенето след 22 ч, е компромисен вариант - тогава в заведенията не би трябвало да има деца и хора под 18 г. и е ясно, че който е навън по това време, е за купона и димът едва ли ще го притеснява толкова, е аргументът на пушачите. Противниците на дима пък са категорични, че открехне ли се веднъж вратичката към законно пушене, това ще доведе до поголовно димене. А дали дишаш чужда отрова след 22 ч или преди това - няма значение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай