Избледнява символът на Девня – Горгоната

Избледнява символът на Девня – Горгоната | StandartNews.com

Първите организирани туристи у нас идват от Франция заради Побитите камъни и уникалните подови мозайки

Не само добро зрение, но трябва и богато въображение, за да се видят 16-те цвята в най-прочутата мозайка – символ на Девня. Уникалното изображение на Горгона-Медуза в Музея на мозайките в града с годините все повече избледнява. Последната реставрация на римските и ранновизантийски мозайки от древния Марцианополис е направена през 90-те години при това половинчато и докъдето стигнали оскъдните за целта средства.

Община Девня е кандидатствала в изминаващия програмен период с мегапроект за европари за възстановяването, реставрирането на сградата на музея, на подовите мозайки и на уникалния амфитеатър, където някога се водили ожесточени гладиаторски войни, но ударила на камък. Според кмета на града Атанас Кузев проектът е бил отрязан в МК с аргумента, че е за около 900 000 лева, а трябва да надвишава 1 милион. Надеждата на общинари и музейни експерти е парите да бъдат спечелени в новия програмен период и да се спаси сградата на Музея на мозайките. Преди години комисия е предписала да се събори третия й етаж, защото градежът е вдигнат върху антични основи само на 60 см дълбочина, може да натежи и да рухне, припомня кметът. Той се противопоставил на крайната мярка, защото на третия, последен етаж е соцекспозицията от времето на най-силното развитие на Долината на химията –с пусковете срокове и рязане на ленти на най-големите заводи – содовия, циметовия, „Полимери", „Азотноторовия" и първи мостри от продукцията им.

350 кв.м е площта на подовите мозайки , открити от археолози в къщата на някогашен богат местен земевладелец, която е вече на 1700 г.Скъпата украса от печена глина, стъкло, варовик и глина е редена на ръка –камъче по камъче. Ако Горгоната – Медуза е на пода в огромната дневна, то в спалнята е мозайката „Сатир и Антиопа" и показва изключително рядък сюжет за прелъстяването на нимфата от прелюбодееца бог Зевс.

Първият организиран туризъм у нас всъщност е бил до Девня –от над 200 французи, учени и индустриалци, които слезли от борда на парахода „Ил дьо Франс" през септември 1909 , за да посетят Побитите камъни и Девня, припомня шефът на Музея на мозайките Иван Сутев. Този маршрут за туристи се възстановя сега по проекта на община Варна с четири съседни общини –„Различното преживяване".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай