Индианци гласуват за Чудесата

Ирокезите в Канада подкрепят мощите, бум на миряни пред светините в Созопол

Индианци гласуват за Чудесата | StandartNews.com

Индианци от Северна Америка гласуват за "Чудесата на България", научи "Стандарт". В акцията са се включили наследници на коренните жители на Канада от Конфедерацията на ирокезите, която обединява пет индиански племена - мохоук, онейда, онондага, каюга и сенека. Те са решили да подкрепят с вота си мощите на свети Йоан Кръстител, които бяха открити на остров Свети Иван край Созопол. Безпрецедентната кампания сред индианците в Северна Америка е организирана от председателя на фондация "Созопол" Кирил Арнаутски, който поддържа тесни връзки с Конфедерацията на ирокезите още от 2007 г.

Българинът е помолил председателя на Съвета на старейшините на ирокезите Андрю Танахокате Делил за подкрепа в кампанията "Чудесата на България", която се организира от в. "Стандарт". Той е получил уверение, че общността на ирокезите ще даде своя вот за мощите на Кръстителя. Няколко дни по-късно от централния офис на Конфедерацията са информирали секретариата на фондация "Созопол", че индианците са дали своя вот с най-добри чувства и пожелания към българския народ, а Съветът на старейшините е пожелал успех на кампанията на вестник "Стандарт". Приятелите на Кирил Арнаутски от Северна Америка проявяват огромен интерес към историята и традициите на България, както и към фолклора ни.

Председателят на Съвета на старейшините, чието второ име Танахокате означава борещият се с бързеите, е изявил желание да посети България. Кирил Арнаутски е гостувал на индианците през 2011 г. Представители на племето мохоук му дали индианското име Ратикаранууна, което означава пазител на историята.

През последните два дни мощите на Йоан Кръстител влязоха на почетното трето място в националния референдум за Чудесата. В почивните дни интересът към тях беше огромен. Над 1000 миряни от страната и чужбина се стекоха в морския град, за да се поклонят пред реликвата. Заради огромния интерес в Созопол вече има назначен втори свещеник.
От 1 до 17 ноември на www.bgchudesa.com и www.standartnews.com тече електроннияj референдум за избор на челната тройка от светилища, съкровища и крепости, с които се гордеем най-много.

Млади историци и краеведи от Кърджали призовават през последните дни съучениците си да подкрепят Перперикон в кампанията "Чудесата на България". Финалът на ще е в края на ноември, когато ще стане ясно откритието, събрало най-много гласове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай