Глоби за агресивни викачи в Банско

Глоби за агресивни викачи в Банско | StandartNews.com

Нямат право да досаждат на туристите

Викачите пред механите в курорта Банско трябва да са с добро поведение и подходящо облекло. Тези правила са въведени със специална наредба на общинския съвет в града. Хората пред заведенията е необходимо да са облечени в традиционно облекло, да носят бадж с две имена – на себе си и на търговския обект, който представляват. Общинските съветници регламентираха работата на мъжете, които от сутрин до вечер стоят пред портите на заведенията и приканват туристите да ги посетят. До тази мярка се стигна, след като в полицията и общината постъпиха редица жалби от гости на зимния курорт, че викачите често преминават границата на добрия тон, досаждат и дори тормозят хората. Понякога са агресивни към минувачите в опита си да ги накарат да влязат в механата. Наложените за тези нарушения актове и глоби не издържали в съда, тъй като се оказало, че мъжете работят без договори и нямало никакви доказателства, че изпълняват тази дейност. Сега трудовите договори на викачите се представят в общината, където се води регистър на всички, практикуващи тази професия.

„Аз приветствам новите правила. Длъжни сме да работим всички за добрия имидж на курорта. Ние сме ОТЗ – отговорник търговска зала. Каним клиентите, запознаваме ги с менюто, атмосферата, обслужването. Преценяваме в района на кой сервитьор да ги настаним. Отговорна е нашата работа и въобще не става въпрос за викане и агресия", твърди 29-годишният викач Галин Терзиев от Троян, който знае 5 езика и 9 години работи в Банско.

Той и колегите му са подписали декларация по образец, че ще изпълняват необходимите изисквания. При неспазване на наредбата са предвидени солени глоби. При първо нарушение санкцията е от 100 до 300 лева. При повторно сумата набъбва до 500 лева. Собствениците на търговските обекти също могат да бъдат санкционирани с актове от 50 до 200 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай