Гърбов - градинар, Иглика - декоратор

Гърбов - градинар, Иглика - декоратор | StandartNews.com

Христо Гърбов и съпругата му, режисьорката Иглика Трифонова, имат селска къща в Балкана недалеч от София. И зиме, и лете все гледат, щом им остане малко време, да отпрашат за там. Не искат да издават мястото, за да не ги налазят хора с лоши помисли. На старата къща попадат случайно преди 24 години. В началото Иглика била много против - кога ще се занимават с камарата от проблеми около всяко ново кътче. Но все пак семейството постига консенсус, купуват занемарения имот и сред омаята на вечната гора влизат в нови роли - на архитекти, инженери, декоратори, градинари.

При ремонта запазват вътрешното стълбище от ръчно дялани камъни и дървените греди на тавана. Двамата артисти са направили зад дебелата ограда на двора чудна градина с много рози, лози, орехи, плодни дръвчета. Напук на климата в планинския край им виреят даже маслините, смокините, закумите, холандски лалета, райски ябълки. Отговорността за градината е изцяло на Христо. Иглика пък се грижи за интериора и подредбата на мебелите. Тук вечно е пълно с весели артистични компании.

Олтарът на Бисер Киров

За Бисер Киров раят е в стара селска къща на два века. В смолянското село Чокманово се гуши фамилната вила на бащиния му род. Бъдещата звезда вижда това място за първи път, когато е на 10, и оттогава то се запечатва в съзнанието му като приказно - с природата, с гледката на църквата отсреща. Тримата братя се организират преди двадесетина години да стегнат и ремонтират наследството си. Превръщат го в оазис сред пасторалната тишина на Родопите. Те запазват автентичността - долапи, тавани, врати, дърворезби. Съседите обаче казват, че напоследък Бисер идвал по-рядко в своя духовен олтар, както наричал родовия си дом в Чокманово. Бил си купил друга селска къща някъде в Балкана. Макар че има три апартамента - в София, Берлин и Москва, поп асът копнее за дебрите на природата в България.

Марта коси трева в Бойковец

Жителите на Бойковец, на десетина километра от Етрополе, скучаят, но само докато дойде лятото. Защото не една нашенска звезда се е обзавела с къща в селото. Тук бе любимото кътче на големия Джоко Росич, светла му памет. Сега стотината пенсионери тъжат за вечния каубой, когото всички обичали. Разказват, че след смъртта на жена си Лиляна станал друг човек, умислен и със сълзи в очите. Затова и скоро я последвал на онзи свят. Марта Вачкова пък е истинска атракция за местните. Те твърдят, че са я виждали да коси ливадата, която е повече от декар. Казвала, че така се зареждала с положителна енергия и отрицателните емоции, натрупани покрай работата й в столицата, изчезвали. Имотът й в селото бил наследствен. Някога в района имало воденица, която стопанисвали бабата и дядото на Марта по майчина линия - Стоян и Цена. Къщата има история. Навремето в нея са идвали партизани от отряда "Чавдар". Дядото на Марта ги хранел. Братът на дядо й бил ятак. Не била на два ката както е днес. След ремонта там вече има и градинско барбекю.

Днес къщата се обитава предимно от Силвия, съпругата на знаменития Григор Вачков. Майката на Марта посреща и изпраща гостите. Докато релаксира сред природата, често присяда на воденичния камък, който някога бил любимото място за почивка на Гришата Вачков. Рада, дъщерята на Марта, също идва на село с приятелки. Семейството има принос и в изграждането на църковния храм "Успение Богородично". За първи път камбаната залюляла Рада.

В Бойковец къща има и Стойко Пеев. Секссимволът на 80-те, прочул се с ролята на хан Аспарух в едноименния филм, също почти се е установил да живее тук. В столицата идва само за представленията в Армията. На село му е по-спокойно. Всяка пролет през май Стойко, който е запален рибар, зарибявал реката с пъстърви, казват съседите му. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай