Делфин и Корал ще са екоплажове (ОБЗОР)

Делфин и Корал ще са екоплажове (ОБЗОР) | StandartNews.com

Дават ги на концесия само срещу гаранции за използване на обекти от естествени материали

Освен плажа Корал регионалното министерство обмисля и този при Делфин да стане екоплаж. Това стана ясно от думите на строителния министър Лиляна Павлова след заседанието на кабинета в сряда. Министърът поясни, че за плаж Корал ще се прави по-различна процедура за концесия, с която да се наеме стопанин за екоплаж. Изискванията ще бъдат всички обекти, които се поставят на плажа, да бъдат направени от екологични материали, да има повече свободна площ. Процедурата за концесия ще бъде внесена следващата сряда на заседание на кабинета. "Сега е обявена на сайта на МРРБ процедура за отдаване под наем за Корал на временен стопанин, докато се проведе процедурата за концесия за екоплаж в следващите 15 години. От 1 януари 2016 г. ще влезе в сила договор за концесия за екоплаж. Дотогава ще има стандартен наемател", уточни Павлова. Тя коментира и противоречивите практики на административния съд в Бургас. Както стана ясно, съдия Станимир Христов е отменил заповедта на Строителния контрол за спиране на строежите на къмпинг Юг. РДНСК в Бургас забрани строежа на вилното селище с мотива, че няма ОВОС, както и техническа инфраструктура за присъединяване към ВИК и електрическата мрежа. Съдия Христов обаче смята, че не е работа на Строителния контрол да дава становище по ОВОС. В същото време други решения на административния съд по отношение на Корал потвърдиха заповедите на РДНСК за спирането на строежи със същия мотив.

"Както за Корал, така и за Юг позицията на МРРБ още от 2012 г. е, че това са незаконно издадени разрешителни за строеж," коментира Павлова. Тъй като обаче не е работа на строителния министър да се меси в делата на съдебната система, Павлова предлага изменение в Закона за устройството на територията, с които жаленето, което сега е само на една инстанция, вече да може да става на две.

Строителният министър обясни, че специализираните карти на морските плажове са били възложени още в предишния мандат на Борисов и 2012 г. били утвърдени. "Имаше дълъг процес по одобряване, след което е трябвало окончателно да са потвърдени и качени на сайта. Това не се е случило и разпоредих да се случи още през ноември. Те са качени, но не в пълнота. Затова сменихме и ръководството на Агенцията по кадастър, защото имахме проблеми", каза още Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай