Чужденци се дивят на древни минерални бани

Чужденци се дивят на древни минерални бани | StandartNews.com

Благоевград. Старите българска и турска бани са голямата атракция за наши и чужди туристи в разложкото село Баня. Двете къпални бяха официално открити в навечерието на зимния туристически сезон.

„Те са гордостта ни, защото сме запазили богатото си културно - историческо наследство. Веднага заприиждаха гости, за да ги видят. Само дето не могат да се изкъпят, забранено е", твърдят местните хора. Селището им притежава уникални къпални, запазени през вековете. Те бяха ремонтирани и обновени с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Надеждите на жителите е с новите придобивки да приивличат все повече туристи от близкия курорт Банско, от Пиринския край, от страната и чужбина.

Двете древни бани са реставрирани и консервирани по проект за 2 023 923,96 лева. Възстановените къпални „разказват" на посетителите за отколешната традиция на балнеологията в региона.

„С този проект се създава комплексен туристически продукт. Той съчетава културно - историческия туризъм с балнеоложкия, планинския и селския. Тук има 72 минерални извора. Вярвам, че ще има повече туристи и ще се повиши стандартът на живот в село Баня", казва кметът на община Разлог Красимир Герчев. Старата българска баня и турска баня са културно-исторически вариант на римските антични бани. Техният градеж бил от каменни корпуси и тухлени покривни конструкции. Корпусите им са градени с клетъчна зидария, поради което освен дялани каменни блокове са използвани и тънки тухли. Отоплението на банята било хипокаустно - с мрежа от канали за горещ въздух, прокарани в стените. Отворите на куполите им служели за осветление.

Край тях е изграден и воден атракцион. В детската игрова зона водата е основен елемент. Монтираните съоръжения – ръчна водна помпа, бент, метално колело с масичка за игра с пясък, метално колело с лопатки и Архимедова спирала, онагледяват физични закономерности. Така се постига допълнителен резултат - игра и обучение се сливат в едно. Тези съоръжения са достъпни и за деца с физически увреждания. Обучени аниматори и екскурзоводи посрещат туристите, построен е и Туристически информационен център.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай