Чужденци пълнят наше село заради кукери

Чужденци пълнят наше село заради кукери | StandartNews.com

Маскирани мъже, жени и деца гонят злите духове навръх Великден

Наши и чужди туристи вече резервират места в хотели в община Разлог заради уникален кукерски фестивал навръх Великден в разложкото село Елешница. В последните години тук идват стотици гости от страната и чужбина, за да станат част от шоуто на маскираните мъже, жени и деца. Много от тях идват от съседния курорт Банско, за да видят как се празнува Възкресение Христово с кукерско шествие. Сред гостите в селището на 1 май наред с нашенците ще има десетки гърци, македонци, англичани и французи. Чужденците по традиция снимат с видеокамери, фотоапарати и мобилни телефони танците на кукерските групи от трите махали в населеното място.

„Празникът е сред най-почитаните в региона. Туристите са очаровани от уникалните костюми на нашите кукери. Те се дивят на красотата на маските и кукерските премени. Четири поколения празнуват заедно, правим го вече над 25 години", твърди кметът на село Елешница Сашо Мицин. Танцуващите кукери ще прогонят злото далеч не само от селището, но и от цялата община. Те ще възвестят и пролетното пробуждане на природата.

„На народните хора се хващат и петте английски семейства, които имат къщи тук. Те обличат народни носии и играят наравно с другите наши жители, като наричат за здраве, мир и берекет", допълва кметският управник.

Легенда гласи, че някога тукашните мъже работели из други краища на света като строители. На Великден обаче се връщали в родните си домове, за да помогнат на жените си да засадят нивите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай