Безхаберие затваря за българите Бяло море

Безхаберие затваря за българите Бяло море | StandartNews.com

Гърците глобяват шофьорите ни, ако носят само малкия талон на возилата

Четиригодишно чиновническо безхаберие затваря за много българи гръцкото море. От 2011 г. пътната полиция в южната ни съседка изисква от водача на всяко превозно средство да показва оригинала на свидетелството за регистрация, Част I (т.нар. Голям талон). Проблемът става известен, чиновниците започват да работят по решаването му, но проверките в Гърция спират и у нас го "забравят". До Великден тази година, когато отново ескалира, тъй като комшиите започват да го прилагат по-стриктно. При липса на оригинала на големия талон те свалят номерата и налагат глоба до 9000 евро. Съседите връщат табелите, след като глобата бъде платена. Мярката прави невъзможно влизането в Гърция на служебните автомобили и на закупените на лизинг, тъй като големият им талон се задържа от собственика или лизингодателя. На практика това са половината от автомобилите, които посещават Гърция.

Глобата до 9000 евро, която заплашва всеки водач, който влезе в Гърция без големия талон, важи за абсолютно всички МПС - от камионите и автобусите до леките автомобили, мотоциклетите и мотопедите, уточниха от ИА "Автомобилна администрация" (ИААА) към транспортното министерство. Това е записано в официално писмо, получено в агенцията от Министерството на транспорта и комуникациите на Гърция.

"Проблемът не е нов, напротив. Ние този въпрос сме го поставяли за разрешаване още преди близо 4 години, когато изпълнителен директор на ИААА беше Симеон Арнаудов", обясни Красимир Лалов, зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи. И още тогава ръководството на агенцията е провело срещи с представители на МВР, където се извършва регистрацията на превозните средства, но понеже гърците правят проверките на приливи и отливи, нещата са се успокоили и проблемът остана нерешен, коментира още Лалов.

Писмото на гръцкото транспортно министерство е в отговор на запитване от нашата ИААА дали не може да продължи практиката водачите да представят, както досега, само копия на големия талон. В отказа си съседите се позовали на Директива 1999/37/ЕО относно документите за регистрация на превозни средства.

Повечето държави издават само едно свидетелство за регистрация (т.нар. голям талон), докато България е приела, че ще издава два - голям и малък, обясни Лалов. Проблемът е, че не е спазила изискването в малкия талон да бъдат записани определени реквизити, които се изискват при проверка от контролните органи на пътя, като в него са записани всички данни на автомобила, като маса, натоварване на ос, брой места и пр. Още в края на април, когато гърците започнаха по-масирани проверки, ние многократно сигнализирахме в МВР за проблема, обясни Илиян Филипов, собственик на един от най-големите превозвачи - пловдивската ПИМК, и член на УС на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ). Защото това е проблем на регистрацията на автомобилите и съответно на МВР, не са ни виновни гърците, тъй като в европейските изисквания ясно и точно е записано - на борда на автомобила трябва да се намира оригинал на Част I - това е, категоричен бе Илиян Филипов. Освен него на борда на всеки камион или друг служебен автомобил трябва да се намира и оригиналът на трудовия договор на водача - на български език, коментира Филипов.

Ние предложихме на ИААА да предложи на МВР да започне да издава оригинално копие на Свидетелството за регистрация, Част I, така, както самата ИААА издава оригинално копие на лиценза за превозвач на общността, обясни още Лалов. Просто на документа се поставя един "прим", по който личи, че документът, който иначе е същият като оригинала, е копие и по този начин чрез него няма да може да се извършва смяна на собствеността на автомобила, обясни Лалов. Може би това ще отнеме време и ще струва някакви пари, но аз предпочитам да отида и да си извадя оригинално копие, вместо да плащам по 9000 евро. Съставили сме юридически екип, за да съдим държавата в лицето на МВР за нанесени вреди, добави още Лалов. Според него ситуацията е абсурдна. Държавата задължава водачите да си сменят талона и те го правят, като си плащат, а накрая отнасят солени глоби.

МВР сменя малкия талон

Като книжка може да бъде преобразен малкият талон на автомобила, научи "Стандарт" от източници в МВР. Информацията, която той ще съдържа, ще бъде достатъчна, за да не се налага да се носи и големият талон. Преди месец в транспортното министерство, МВР и МВнР са постъпили искания от страна на фирми, собственици на лизингови коли, във връзка с проблема в Гърция. Още тогава била сформирана междуведомствена работна група за разрешаване на казуса. От МВР са категорични, че засега нямат черно на бяло нито една глоба от Гърция. Във ведомството мислят за смяна на вида на талона, защото в края на годината изтича сегашният договор за бланки и ще се обяви нова обществена поръчка, научи "Стандарт". Талоните ще останат два, както е в много европейски държави, увериха от КАТ. Промяната ще засяга само малкия талон, който се предвижда да остане със същия размер, но ще може да се разгъва, като част от информацията от големия ще бъде записана и в малкия. Освен това тя ще бъде на всички европейски езици, а холограмите ще са по-големи, за да не се фалшифицират. В същото време голямата бланка ще се запази, тъй като тя е официалният документ за собственост. Така според работната група в МВР хем водачите ще могат да ползват талона на автомобила в чужбина без проблем, хем собственици като лизинговите компании ще бъдат застраховани от злоупотреби.

Фирмите за лизинг: Не даваме оригинала

Нито една българска лизингова компания не предоставя големия талон на купувача на превозното средство, преди то да бъде изплатено. И няма и да го прави, тъй като документът доказва собствеността върху колата, а притежателят му може да я продаде, без да е изплатена. Това заяви за "Стандарт" представител на водеща компания за лизинг на автомобили. Такава е и практиката в цяла Европа, обясни той. Не сме видели нищо официално като искане от страна на гръцките власти, затова няма да коментираме повече, добавиха оттам. Но при всички случаи трябва да се търси решение, което да запази интересите и на лизингодателя, и на клиента, и в същото време да не нарушава законодателството, обясниха от компания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай