Банско с нонстоп шоу за скиори

Чужденци готвят капама и боб, гледат филми до лифтовете на огромни екрани

Банско с нонстоп шоу за скиори | StandartNews.com

Банско. Банско стяга нонстоп шоу на туристите, които ще се пускат по пистите тази зима. Днес курортът официално открива сезона си с цяла плеяда звезди и игри за търсачите на съкровища.

Гостите искат все повече глезотии, категорични са хотелиерите. Вече не е достатъчно да им се предложи легло, бар, ресторант, транспорт до пистите и до някои забележителности в региона. Все по-често в кухнята може да видите запотени англичани, които въртят някои от банските специалитети - капама, чомлек, боб в гърне. Най-добрите кулинари на практика приготвят вечерята за своите сънародници, като си заплащат за удоволствието да сложат бялата шапка и да грабнат черпака. В някои хотели наемат професионални хореографи, които пък учат туристите на кръшни народни хора. "Някои вземат гайдата и получават уроци как да я надуят. Аз пък ги уча как да бият тъпана, тарамбуката и дайрето", твърди благоевградският барабанист Ивайло Романов, който през зимния сезон почти всяка вечер е ангажиран по хотелите в Банско.

Другата глезотия за чуждите туристи е един ден на минерален плаж. Те пътуват до близките селища Добринище, Баня и Огняново, където има куп минерални извори.

За първи път този сезон по време на кратките си почивки скиорите и сноубордистите ще могат да гледат филми за белите спортове и планините на огромни видеоекрани с размери 4 на 3 метра. Такива устройства са монтирани на начална станция на кабинковия лифт, на Бъндеришка поляна и на Шилигарника. Ще се пускат още атракционни клипове, както и актуална информация за затворени писти, опасност от лавини, сила на вятъра, полезни съвети и предупреждения за туристите.

Всеки момент планинските спасители очакват от БЧК да им бъде доставена една от най-модерните шейни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай