Гърци и македонци катерят планина заради Самуиловата крепост

 Гърци и македонци катерят планина заради Самуиловата крепост | StandartNews.com

Петрич. Никак не е случайно, че величествената Самуилова крепост е част от 100-те национални туристически обекта в България. Намира се на десния бряг на река Струмешница над пътя от Петрич за българо-македонската граница. Скътана е в полите на планина Беласица. Построена е през 1009-1013 г. като съоръжение от мащабна фортификационна система за защита на Охрид, столицата на Първото българско царство. Историческата забележителност е сред най-отдалечените и усамотени в страната. Но не и през последната година. Десетки работници всеки ден се трудят, за да я превърнат в неповторимо място за туристите от България и чужбина. Община Петрич изпълнява проект "1000 години от битката на Самуил" на стойност 1 923 100,52 лева. "Надявам се, че през април официално ще открием Самуиловата крепост. Тук е мястото на едни от най-драматичните събития в националната история и амбицията ни е да изпълним отлично този проект. С реализацията му всеки българин, който посети крепостта, ще се чувства горд от славното минало на страната си", твърди кметът на община Петрич Вельо Илиев. 

 


От крепостта се открива идеална гледка към цялата долина. Вдигната е по време на управлението на цар Самуил. Смята се, че е изиграла важна роля при голямото сражение между България и Византия, близо до село Ключ (на 5 км от укреплението). Беласишката битка е тежко поражение за България. След нея византийският император Василий II пленява и ослепява 14 000 войници на цар Самуил, като на всеки 100 оставя по един едноок водач. Заради това си деяние императорът става известен в историята като "Българоубиец". Битката се смята за началото на края на Първото българско царство.

 


Днес не само българи, но и гърци, и македонци са сред редовни посетители на парка музей. Туристите се увеличават от година на година. За 2013 г. техният брой е над 17 000, което е рекордна посещаемост. Ръстът на гостите на комплекса в сравнение с 2012 г. е 20%, приходите пък са скочили с 25%. Почти наравно с българите са съседите ни от Гърция и Македония. "Те проявяват голям интерес към историята и дейността на Самуил. Идват хора от Варна и Бургас, а за гърците и македонците сме предпочитана дестинация, защото сме на пътя им. От началото на 2014 г. напливът е още по-голям, тъй като се навършват 1000 години от битката на Самуил с Василий II. Тази кръгла годишнина ще бъде отбелязана с редица събития", казва директорът на историческия музей в Петрич Сотир Иванов. Той допълва, че все повече са и туристите от Централна и Западна Европа. Пристигат германци, французи, поляци, чехи.

 


Самуиловата крепост съвсем скоро ще посреща в пълния си блясък гостите. Районът е облагороден, подобрена е цялата инфраструктура. Реставрирани и консервирани са наблюдателната кула, защитният крепостен вал, покритите землянки, обновени са двете музейни сгради. Остава само да се довършат красивите алеи, които водят от паркинга до крепостта. Монтирано е осветлението. Поставени са и 25-те видеокамери, защото крепостта трябва да се пази от набезите на крадци и вандали. Готови са стълбите. На финала е работата по площадката за стрелба с лък. Направена е и открита сцена, която ще се ползва за концерти и други събития. Обучени са четирима аниматори, които ще предлагат на децата играта "Млад археолог". В специално изграден пясъчник ще са заровени реплики на различни древни предмети и фрагменти от глина и керамика. Малчуганите ще търят археологически находки. В залите ще се прожектират филми за живота и делото на цар Самуил.

 


През 1982 година Самуиловата крепост става част от националните паркове музеи на България. Паметникът на царя и наблюдателницата са построени в типичен комунистически стил, който може да бъде видян в зданията и паметниците, строени в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век из цялата страна. Обектът представлява малък, но просторен парк с хубави павирани пътеки и пейки. Над тях има дървени навеси, а пътеките ще ви отведат до всички интересни части на крепостта. Точно до входа се намира живописната река Струмешница, която е красива през всички сезони. Малко след като преминете железния мост над нея, ще видите и бронзовата фигура в цял ръст на цар Самуил. По павираните пътеки ще стигнете и до наблюдателницата. Ще я разпознаете от четирите бетонни пилона, които се виждат отдалече. До нея се намира малка постройка, която е отворена за посетители. Вътре може да видите част от разкопките на Самуиловата крепост. От наблюдателницата се виждат околните планини и равнини, както и съседна Македония. Мястото е изключително красиво и спокойно. Тишината се реже с нож, ако не се броят чуруликането на птичките или жуженето на насекомите. "Не само сме запазили Самуиловата крепост непокътната, но и с новия проект я превръщаме в туристическа атракция. Убедени сме, че през следващите години ще привлече вниманието на туристи от цял свят", твърдят петричани.

 

В Петрич първо питат за Ванга

 

 

Най-посещаваните места от туристите в община Петрич са храмът на Ванга в Рупите, нейната къща музей в южния град, Самуиловата крепост и античният Хераклея Синтика. От общината мислят как минералната вода край църквата "Света Петка Българска" да стигне до града, за да се даде тласък на балнеологията и спа туризма. Кметът Вельо Илиев внесе проект за шест милиона и половина лева, с който кандидатства в инвестиционната програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", но не беше одобрен. "Желанието ни е да дадем тласък на туризма в още една посока - балнеолечението. Преди 1989 г. минералната вода е стигала до града ни, но при възстановяването на частните земи бе прекъснат тръбопроводът. Нашата цел е да печелим от туризъм, защото имаме природните дадености", казва градоначалникът. Близо до църквата на пророчицата е античният град Хераклея Синтика. Намира се в подножието на изгасналия вулкан Кожух. Селището е създадено около 300 г. пр. Христа от древномакедонския владетел Касандър. Наши и американски археолози продължават да го изследват. До момента са открити редица ценни находки от градска инфраструктура. Все повече са гостите на манастирски комплекс "Ванга", които проявяват интерес към античното селище Хераклея Синтика, в което някога са живеели траките от племето синти, както и към Самуиловата крепост, твърди директорът на петричкия музей Сотир Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай