Будисти крадат Рим от гладиаторите

 Будисти крадат Рим от гладиаторите | StandartNews.com

Първата нощ във Вечния град е като първата любов - не се забравя. И аз, и зашеметените ми спътници сядаме по Испанските стълби в Рим, отрупани и по тъмно с безброй млади хора, които небрежно пият бира, пушат цигари и се смеят. Търговци с безпогрешен усет на секундата разбират, че сме гости, и започва кратко преследване на английско-италиански с неясен акцент с букет рози: "Купете на дамите". Силно развеселени от случката прочитаме в туристическия си гид, че най-известните стълби в Европа са построени в далечната 1725 г. Италианският архитект Франсиско де Сактис работел три години над тях след смъртта на френския владетел Луи ХIV. Тъй като църквата, до която водят, е френска и до ден днешен ремонтите и реконструкциите са финансирани от френската държава. Но преди векове папството не харесвало амбицията на Краля Слънце на финала на стълбите да има негова статуя, та се наложило идеята за построяването им да се реализира по-късно. Площадът обаче се казва "Испания", тъй като там е посолството на кралството към Светия престол.

Минути по-късно в оглушителната глъч край фонтана ди Треви

изсипваме във водата всичките си монети

- за да се върнем отново. Въпреки напредналия час стотици туристи се снимат пред статуята на бог Нептун, която е в центъра на един от най-известните фонтани в света. Името му е "Треви", защото свързва три улици (tre vie). Построен е през 1762 г. от Николо Салви. Встрани от фонтана е църквата "Св. Викентий и Анастазио", която през 2001 г. папа Йоан Павел II отстъпи за ползване на православните българи. През нощта храмът е заключен, но на оградата му стои голяма лъскава табела. След кратка разходка из тесни улички с непретенциозни заведения върху паважа стигаме до площад "Навона". Отмаряме с чаша бира точно до художниците, които и след 22,00 ч са опънали платната си за продан. Те споделят, че след полунощ правят най-големите удари - продават най-вече на японци и южноафриканци.

Животът кипи, няма никакви изгледи, че скоро някой ще се оттегля за сън. Площадът е построен върху "Стадиона на Домициан" - древноримска писта от I в. за надбягване с колесници. Името му означава "голям кораб" и още пази формата на стадион - сплескана издължена елипса. В центъра на "Навона" е прочутият Фонтан на четирите реки на Бернини, построен през 1651 г.

Никоя гледка в Рим обаче не може да се сравни с усещането да се почувстваш малък под останките от Колизеума. Строителството на най-великия амфитеатър на античността започва през 72 г. от император Веспасиан, а синът му Тит го открива през 80 г. с хилядадневни игри. Сградата е изцяло завършена от брат му Домициан. Наричан Амфитеатър на Цезарите, днес 20-вековният колос още събужда във въображението филмови сцени от гладиаторски битки на арената. Артисти, преоблечени като гладиатори от античността, стоически носят в жегата тежки костюми и

забавляват туристите срещу някое евро

за снимка. Конкуренция им прави последната голяма атракция във Вечния град - "замръзнали" будисти в оранжеви одежди, които сякаш са преодолели земното притегляне и с нечовешко усилие един монах дълго държи във въздуха свой събрат. Впечатлени от зрителната измама, артистите акробати събират около себе си любопитни туристи, които опитват да разгадаят как точно се случва номерът. На всевъзможни езици се чуват предположения дали през ръкава на будиста отдолу не минава метална конструкция, която задържа втория във въздуха. Почти никой не пропуска да ги снима и да пусне монета в купичката пред тях. Всъщност от разговорите наоколо стана ясно, че вече ги има из цяла Европа.

В Рим може и да не видяхме папата, но той ни "помаха" хиляди пъти от многобройните сергии за сувенири в града, който никога не спи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай