2 лева вход в античния град Хераклея Синтика

2 лева вход в античния град Хераклея Синтика | StandartNews.com

Посетителите в древното селище Хераклея Синтика могат да разгледат уникалните археологически открития само срещу платен билет. Входът е 2 лева, за ученици и пенсионери е левче, а безплатно могат да видят находките ветераните от войните и инвалидите. „Превърнахме това място в музей на открито. Обектът е към Исторически музей-Петрич. С общината обмисляме идея хората да си купуват комбиниран билет, с който ще могат да видят повече интересни места – и къщата-музей на Ванга в града, и Самуиловата крепост", заяви директорът на петричкия музей Сотир Иванов. Част от събраните средства от платения вход общината ще дава за дейността на музейните работници.

Последното откритие в Хераклея Синтика е римско корито на чешма с три лъвски глави. То е изградено изцяло от мрамор. Намерено е в южната част на античния полис и е с размери 2,50 метра дължина, 1 метър ширина. Едната лъвска глава е отчупена. Мраморното корито е локализирано в подножието на новоразкрито парадно стълбище на гражданската базилика. Археолозите разкриха и зидан римски канал с внушителни размери. Той датира отпреди 1700 години, но продължава да функционира, отвеждайки водите към река Струмешница. Римският канал има облицовка от хоросан с дялан камък по стара елинистическа традиция.

Ще продължи разкриването на римската градска базилика – съдебна и търговска палата, както и своеобразно антично НДК – място за културни събития. Сградата е от 3 век след Христа и е с височина 5 метра. Северната стена е отлично запазена, дава ни много достоверна картина за онова време. Строена е от камък и тухла.

Съхранена и разкрита е вписаната в нея апсида – мястото, където са се събирали първенците и магистратите на римския град, за да решават важни съдебни и обществени въпроси. Входът към нея е опасан от мраморни колони, широк е 4 метра. През него са влизали гражданите, за да застанат пред първите хора в населеното място.

Изследва се и комплекс от втората половина на 4 век преди новата ера. Възможно е обществената сграда да е била собственост на македонския управител по онова време. Тази постройка бе открита миналата година, тя е от ранноелинистическата епоха, с отлично запазени квадри. Най-вероятно е от създаването на града на това място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай