15-20 на сто ще е спадът на руски туристи

15-20 на сто ще е спадът на руски туристи | StandartNews.com

Това заяви генералният консул на Русия във Варна Сергей Лукянчук

Между 15 и 20 на сто спад на руски туристи в България през летния сезон прогнозира Генералният консул на Русия във Варна Сергей Лукянчук, който бе на визита в Добрич. Пред журналисти дипломатът заяви, че е неминуемо санкциите, налагани на родината му от ЕС и кризата да не се отразят на финансовите способности на руските граждани за обезпечаване на почивката им зад граница.

"Въпреки това руснаците няма да се лишат от почивка, но ще отидат там, където условията са най-благоприятни - визов режим, добър сервиз и качество на услугите. Това ще определи избора на руснаците. В тази връзка България трябва да направи усилия да облекчи визовия режим. Туристическата виза за България струва 50 евро и е най-скъпата в Европа, като се изключат визите за САЩ, Великобритания и Австралия. България трябва да обърне на това внимание, както и на срока на действие на визата, защото има много руснаци, които имат недвижими имоти в България. За тях процедурата по издаване на виза отнема много време, а е и голяма финансова тежест. Ако се преразгледа политиката в тази посока и има облекчения за хората, то те ще се върнат и интересът към недвижимите имоти ще се възобнови" - каза консулът. Според него е рано да се прогнозира туристическата активност през летния сезон.

"Не мога да кажа обаче, че сезонът ще е провален. Спадът ще е може би между 15-20 на сто" - коментира още Лукянчук. Той добави, че смята, че до година и половина-две Русия ще излезе от кризата и интересът на руски граждани към България ще се възстанови в параметрите преди кризата. "Все пак, ценовата политика и качеството на услугите ще са тези, които определят избора, защото туристите трябва да бъдат спечелени" - каза дипломатът.

Сергей Лукянчук бе на опознавателна визита в Добрич и се среща с кмета на града Детелина Николова. След това той отличи от името на президента на Русия Вл. Путин с ордени ветераните от войните по повод предстоящата 70-годишнина от края на Втората световна война.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай