Задава се революция в батериите

Шведски учени са създали химическо вещество за съхранение на слънчева енергия, което може да съхранява енергия в продължение на години

Задава се революция в батериите | StandartNews.com

Екип от учени от Технологичния университет "Чалмърс" в Швеция работи от 10 години върху химическото съхранение на слънчева енергия. Изследователите са разработили течност, която променя молекулярната си структура, когато е изложена на светлина, и остава в това състояние в продължение на години. Възможно е съхранената енергия да се превърне в електричество по всяко време чрез прости реакции, което прави разработката перспективна за захранване на широк спектър от устройства.

Течността за съхранение на енергия MOST (MOlecular Solar Thermal) се основава на съединение от въглерод, водород и азот. Когато тя се освети, молекулярният ѝ състав се променя, превръщайки я в изомер. В тази форма течността може да се съхранява до 18 години, без да променя молекулярния си състав. За да се извлече енергията от течността, тя трябва да премине през катализатор. Енергията се освобождава под формата на топлина, която от своя страна се подава към термоелектрически генератор и генерира електрически ток.

Пилотната инсталация генерира 1,3 вата енергия на кубичен метър течност. Този обем енергия не е достатъчен за търговска употреба, така че бъдещата работа ще бъде насочена към повишаване на ефективността на процесите на натрупване и преобразуване. Учените смятат, че в бъдеще система за дългосрочно съхранение на енергия на течна основа може да се появи в смартфони и носима електроника, както и в системи за съхранение на енергия в домове и други приложения.

Шведските учени са публикували статия за изследването в списанието Cell Reports Physical Science.

Повече технологични новини може на намерите в рубрика Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай