В САЩ разследват Мъск – Tesla му купила стъклена къща

Мъск със сигурност има възможност да си построи къща с почти неограничен бюджет

В САЩ разследват Мъск – Tesla му купила стъклена къща | StandartNews.com

Според The Wall Street Journal разследващите органи и Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) са поискали от Tesla информация за разходи, за които се твърди, че са свързани с изграждането на къща за Илон Мъск в Тексас, където в разгара на пандемията е преместена централата на компанията. Главният изпълнителен директор на Tesla е заподозрян, че е използвал корпоративни средства, за да построи личен дом в близост до централата на компанията.

Още през юли членовете на борда на директорите на Tesla, както припомня изданието, са имали въпроси към Илон Мъск, за когото се твърди, че е бил крайният бенефициент на така наречения "Проект 42" - таен проект за изграждане на доста голяма сграда в близост до централата на Tesla в Тексас, осигуряваща място за постоянно пребиваване. Според разследващите служителите на Tesla са участвали в изграждането на тази сграда с неуточнена цел, като за строителството ѝ е възможно да са използвани средства на компанията.

Дейността на тази група служители на Тесла изплува на повърхността, когато станаха известни намеренията на компанията да похарчи милиони долари за закупуването на специално стъкло, използвано при строителството на сградата. Не се уточнява дали в крайна сметка е бил закупен този вид строителен материал, но законите на САЩ изискват от компаниите да докладват на регулаторните органи за ситуации, в които свързани лица, включително ръководни кадри, получават лични облаги в размер над 120 000 долара.

Говореше се, че Tesla ще издигне обширна сграда със стъклени стени в съседство с централата си в Остин. Бяха разгледани два архитектурни варианта. Единият предполагал изграждането на доста голяма "прозрачна кутия", а другият демонстрирал по-изтънчена форма на "усукан шестоъгълник". Едновременно с преместването на централата в Остин самият Илон Мъск обяви преместването си в Тексас на фона на конфликт с властите на щата Калифорния заради санитарните ограничения върху работата на местния завод на Tesla през първите месеци на пандемията, но експертите са склонни да смятат, че най-богатият човек в света просто е получил възможност да спести от данъци след смяната на местожителството.

Мъск със сигурност има възможност да си построи къща с почти неограничен бюджет, но ако използва средства на публична компания, трябва да се отчита пред останалите акционери и регулаторните органи. Това е същността на потенциалните искове срещу милиардера от страна на американските власти, които обаче все още не са формулирани официално.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай