Специалисти алармират, че съвременните автомобили непрекъснато шпионират своите собственици

В съвременните автомобили се използват различни инструменти за събиране на данни, включително микрофони, камери и телефони, които водачите включват в автомобилите си

Специалисти алармират, че съвременните автомобили непрекъснато шпионират своите собственици | StandartNews.com

Почти всички нови свързани с интернет автомобили на големите производители са се провалили на тестовете на Mozilla за поверителност и сигурност на личните данни. Според последните резултати от проекта на Mozilla Privacy Not Included автомобилите от последните години непрекъснато събират информация за своите собственици, като раса, тегло, здравословно състояние, география на движенията и дори изражения на лицето.

Mozilla твърди, че нито една от големите марки автомобили не спазва най-основните стандарти за поверителност и сигурност на личните данни в новите модели, свързани с интернет, и всички 25 марки, тествани от Mozilla, са се провалили на теста. Kompaniqta установи, че марки като BMW, Ford, Toyota, Tesla и Subaru събират огромни количества данни за водачите, включително подробности за сексуалната им активност, раса и имиграционен статус.

В съвременните автомобили се използват различни инструменти за събиране на данни, включително микрофони, камери и телефони, които водачите включват в автомобилите си. Производителите също така събират данни чрез своите приложения и уебсайтове и след това продават или споделят тези данни с трети страни.

"Много хора смятат, че автомобилът им е лично пространство - там могат да се обадят на лекаря, да поговорят с детето си на път за училище, да поплачат заради раздяла или да пътуват до места, за които другите не трябва да знаят", казва ръководителят на проекта Privacy Not Included Джен Калтридер. Но това схващане вече не отговаря на действителността. Всички нови автомобили днес са кошмари за неприкосновеността на личния живот на колела, които събират огромни количества лична информация."

Mozilla посочи Nissan като един от най-големите нарушители. Политиката за поверителност на тази компания разрешава събирането на информация, включително за сексуалната активност, данни за диагностика на здравето и генетични данни, въпреки че няма подробности как точно се събират тези данни. Nissan си запазва правото да споделя и продава "предпочитания, характеристики, психологически тенденции, предразположения, поведение, нагласи, интелигентност, способности и наклонности" на брокери на данни, правоприлагащи органи и други трети страни.

Други производители на автомобили не са далеч зад Nissan по отношение на защитата на личните данни. Volkswagen събира информация за навиците на шофиране, като я допълва с данни като възраст и пол. Политиката за защита на личните данни на Kia запазва правото на компанията да следи "сексуалния живот" на собственика, а Mercedes-Benz доставя автомобили с предварително инсталирано в информационно-развлекателната система приложение TikTok, което има свои собствени проблеми с поверителността.

Subaru твърди, че пътникът в автомобила автоматично се превръща в "потребител", който е дал съгласие на компанията да събира информация за него или нея. Редица производители на автомобили се отървават от отговорността и прехвърлят отговорността за информиране на пътниците за политиките за поверителност върху водачите на автомобили. Toyota например има набор от 12 различни политики за защита на личните данни.

Mozilla заяви в доклада си, че не може да определи дали производителите на автомобили криптират данните, които събират. Организацията установи, че много автомобилни марки уверяват потребителите, че зачитат неприкосновеността на личния живот, а всъщност не го правят. Много водещи производители са подписали принципите за поверителност на потребителите на Automotive Innovation Alliance. Според Mozilla това е необвързващ набор от неясни обещания, организирани от самите производители на автомобили.

Ако напоследък потребителите и регулаторните органи са загрижени за събирането на данни от технологични гиганти като Apple, Amazon, Google, Meta и Microsoft, сега изглежда, че има нужда от законодателни действия за контрол на събирането на данни от автомобилните производители. Или може би е добър момент да се замислите за закупуване или възстановяване на автомобил, произведен в епохата преди появата на интернет.

Говорител на BMW заяви, че компанията не е проучила констатациите на Mozilla, но увери, че "BMW не продава лична информация на нашите клиенти в автомобил" и предприема "всеобхватни мерки за защита на данните на нашите клиенти". Mercedes-Benz също не е проучил констатациите, но заяви, че приложението MercedesMe Connect предоставя на потребителите настройки за поверителност и възможност да се откажат от определени услуги. Другите автомобилни производители отказаха да коментират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай