SIT разкрива нови образователни възможности за българските ученици и студенти

Шафхаузенският технологичен институт (SIT) в Швейцария обяви две нови образователни възможности за всички български ученици и студенти.

SIT разкрива нови образователни възможности за българските ученици и студенти | StandartNews.com

Шафхаузенският технологичен институт (SIT) в Швейцария обяви две нови образователни възможности за всички български ученици и студенти. Съвместно с Якобс Юнивърсити (JUB) в Бремен, SIT представи своите бакалавърски и магистърски програми в България, достъпни в кампусите в Швейцария и Германия. В същото време от тази есен в България стартира детската образователна програма на института – школа по програмиране “SIT Programming School”.

Нови бакалавърски и магистърски програми по компютърни науки

Шафхаузенският технологичен институт и Якобс Юнивърсити обявиха обогатената програма “Магистър по компютърни науки и софтуерен инженеринг (MSc CSSE)” за предстоящия образователен поток за 2022 г. Програмата ще е достъпна в два кампуса: Шафхаузен в Швейцария и Бремен в Германия.

Тази програма предоставя задълбочени знания, както и практически умения в сфери като квантови изчисления, интелигентни автономни системи, символичен изкуствен интелект, системна сигурност и софтуерно инженерство.

Заедно с това двете академични институции развиват широк спектър от бакалавърски програми в сферата на компютърните науки, здравето, многообразието. Това са интердисциплинарни учебни програми, вариращи от естествени науки, математика и инженерство до социални науки и икономика. Класовете са малки и за всеки студент професорът се явява личен ментор и академичен съветник. Студентите участват активно в научни изследвания още от първата си година на обучение.

Заедно, SIT и JUB имат за цел да насърчават общата визия за богато и всеобхватно образователно развитие, което да подготвя дигиталните лидери на утрешния ден: интердисциплинарният подход към широк спектър от теоретични курсове се утвърждава чрез обучение, ориентирано към научните изследвания и практическите умения.

Екипът, разработил програмата, се ръководи от Питър Заспел, професор по компютърни науки и електротехника в Якобс Юнивърсити, и Мауро Пеце, програмен директор в Шафхаузенския технологичен институт. Магистърската програма е достъпна за студенти със задълбочени познания в областта на компютърните науки. Абсолвентите ще завършат обучението си с магистърска теза.

Програмата включва няколко задължителни курса, но позволява на студентите да избират избираеми предмети в три основни области: софтуерно инженерство, киберсигурност и изкуствен интелект. Освен това студентите са свободни да избират своето местоположение между Шафхаузен, Швейцария, и Бремен, Германия.

На разположение на студентите са пълни стипендии, покриващи таксите за обучение, както и други финансови възможности.

За да научите повече за магистърската програма и как да кандидатствате, моля, посетете: https://www.jacobs-university.de/study/graduate/programs/computer-science-and-software-engineering .

Школа на SIT за програмиране за деца в училищна възраст – вече и в България

От тази есен програмата на Шафхаузенския технологичен институт за обучение по програмиране за деца вече ще обхваща и България.

ИТ обучението за деца в училищна възраст се базира на методологията на SIT, чиято цел е да подготви младежите не  само за съществуващите компютърни професии, а за бъдещите специалности в сферата на науката и технологиите.

В момента институтът набира учители за школата „SIT Programming School“ в България. Освен преподаватели-професионалисти, такава роля могат да поемат и студенти и софтуерни специалисти.

Преподавателите от школата „SIT Programming School“ работят по гъвкав график, обичайно през делничните дни от 15:30 до 20:15 часа, а през почивните дни – от 9:15 до 20:00.

За желаещите да станат преподаватели в началното ниво, обхващащо 2–5 клас, не се изискват специализирани знания и умения от сферата на програмирането. Тук основна роля има желанието за работа с малки деца. Средното ниво, което обхваща младежите от 6 до 10 клас, предполага опит с програмни езици като Python и C++.  Най-високото ниво в школата обхваща децата от 11 клас и за преподавателите е важно да имат не само задълбочени познания в сферата на софтуера, но също и опит в реални проекти, в това число управление на проекти и работа с индустриални ИТ системи.

За да научите повече за  школата „SIT Programming School“ и как да кандидатствате за учител, моля, посетете: https://sitprogrammingschool.wixsite.com/sitprogrammingschool

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай