Руските производители на електроника започват да прехвърлят производството си в чужбина

Русия в момента основната цел на индустрията е оцеляването и консолидацията се превръща в оптимална стратегия

Руските производители на електроника започват да прехвърлят производството си в чужбина | StandartNews.com

Според източници Русия, броят на руските компании, занимаващи се с производство на телекомуникационно оборудване и електроника, е намалял през последната година. Това се е случило, защото около 10% от производителите са преместили сглобяването си в Китай, Виетнам и Турция, а много малки производители са се слели с големи. Според участниците на пазара подобна динамика се дължи на натиска на санкциите и допълнителните проверки на компонентите, доставяни в страната.

Според Иван Покровски, изпълнителен директор на Асоциацията на разработчиците и производителите на електроника, през последните 12 месеца около 10% от компаниите, които се занимават с разработване и производство на телекомуникационно оборудване, компютърна техника, промишлена и друга електроника в предприятия за производство по договор в Русия или разполагат със собствени монтажни линии, са преместили производството си в други държави. Той допълва, че преди това около 3 хил. организации са произвеждали оборудване от горепосочените категории в страната. Предимно местни компании прехвърлят производството си в Китай, Виетнам, Индия и Турция.

Засилването на миграцията на руските разработчици на електронно оборудване към чуждестранно договорно производство беше потвърдено от Сергей Сухман, президент на Zelax (производител на телекомуникационно оборудване). Той също така отбеляза, че към момента няколко фактора говорят в полза на прехвърлянето на производството в чужбина. "Това включва натовареността на руските производствени мощности и санкционните ограничения върху доставките на чуждестранни компоненти за Русия", смята г-н Сухман. Иван Покровски смята, че проверките на компонентите, внасяни в Русия, са от не по-малко значение. "Разрешението за внос на микрочипове, съдържащи криптография, изисква продължителна проверка в лицензионния център на ФСБ, докато разрешението за внос на готови продукти под собствена марка се получава лесно чрез регистрация на уведомления", казва г-н Покровски.

В допълнение към това разходите за производство на електроника в Русия са се увеличили значително. По време на санкциите и ограниченията, наложени от западните държави, цената на чуждестранното оборудване за производство на платки се увеличи с около 40%. Александър Сиволобов, заместник-ръководител на базирания в Сколтех Център за компетентност на STI за безжични комуникационни технологии, смята, че проблемите с наличието на капитал при нарастващите производствени разходи играят важна роля в този проблем, принуждавайки по-малките компании да се присъединят към големите производители. "В Русия в момента основната цел на индустрията е оцеляването и консолидацията се превръща в оптимална стратегия", допълва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай