На 14 април отбелязваме Деня на добрата дума

Инициативата се организира от Фондация за активно развитие на уеб

На 14 април отбелязваме Деня на добрата дума | StandartNews.com

На 14 април България ще чества Деня на добрата дума. Инициативата се организира от Фондация за активно развитие на уеб, известна с организирания от нея годишен конкурс Сайт на годината. В Деня на добрата дума са поканени да се включат всички желаещи организации, бизнеси, училища, спортни клубове и обикновени хора.

“Силата на думите е голяма. Те могат да трогнат човек, да стоплят сърцето му, да го усмихнат. Но могат и да нараняват, обиждат и отблъскват. Напоследък речта на омразата е навсякъде, а онлайн пространството и социалните мрежи помагат тя да застига дори и най-онеправданите. На този ден призоваваме всеки да публикува в интернет само това, което има смелостта да каже и на живо” – посочва Жюстин Томс, съосновател на Фондация за активно развитие на уеб.

“Думите ни карат да се усмихнем. Но от думи, които не са на мястото си може и да боли. Нека насърчим хората да „говорят“ онлайн и в реалния живот с повече замисляне и емпатия спрямо другите. Каним всяка организация и бизнес, всяко училище и клас да се включат като прочетат нашия Манифест и го подкрепят публично” – призовава още тя.

Всеки, който желае, може да подпише Манифеста на Националния ден на добрата дума на уебсайта https://dobrataduma.bgweb.bg. Документът апелира да подбираме думите си така, че да създават разбиране и връзка помежду ни, да споделяме текстове и изображения само след като сме разбрали посланието им, да уважаваме хората с различно от нашето мнение, както и да не толерираме агресивен език, дори и той да е в подкрепа на нашата теза.

Проектът, който има за цел да привлече вниманието на хората, професионално занимаващи се с медии, комуникация, образование, спорт, бизнес и политика, вече е подкрепен от над 30 участника. Сред тях са БНТ,  Инициатива „Училище за бъдеще“, Асоциация “Родители”, Фондация “Каузи”, Национална платформа „Успешни жени“ и много други.

Можете да се запознаете с Манифеста на инициативата от тук: https://dobrataduma.bgweb.bg/Manifest-A4-bg.pdf

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай