Как сградите около нас "поумняват" с нови Internet of Things решения

IoT постепенно навлиза и в домовете ни под формата на гласови асистенти, смарт камери, интелигентни телевизори и др. Все по-разпространени стават и IoT решенията за управление на цели сгради, инфраструктури и градове.

Как сградите около нас "поумняват" с нови Internet of Things решения | StandartNews.com

През последните години Internet of Things (IoT) технологиите се развиват главоломно, добавяйки интелигентност и свързаност във всякакви предмети около нас. От смартчасовниците и кафемашините до сензорите и автоматичните врати - “умните” устройства, свързани с интернет, вече са навсякъде около нас. IoT постепенно навлиза и в домовете ни под формата на гласови асистенти, смарт камери, интелигентни телевизори и др. Все по-разпространени стават и IoT решенията за управление на цели сгради, инфраструктури и градове.

“Умните” сгради се отличават с четири основни групи от предимства, включващи сигурност, удобство, икономичност и устойчивост. По отношение на сигурността все повече собственици на имоти инсталират надеждни системи за видеонаблюдение и контрол на достъпа, чрез които постигат изключително високо ниво на защита и информираност. Нови възможности за “умни” ключалки и врати, както и сензори, засичащи движение, също подобряват сигурността на домове и офиси.

Друго безспорно предимство са удобството и комфорта, които “умните” сгради предлагат на своите обитатели. Независимо дали става въпрос за включването на осветлението автоматично, когато в стаята влезе човек, спускането на щорите, когато слънцето напече силно или зазвучаването на любима музика в определен час - примерите в това отношение са много.

Това удобство обаче не винаги е за сметка на портфейла и инвестициите в “умни” сгради не са излишен лукс, а се изплащат по множество начини. Те често спестяват енергия и подобряват енергийната ефективност, спестяват вода или други ресурси. Така освен, че предпазват джоба ни от ненужни харчове, IoT решенията в сградите има важен принос и за опазването на природата, създавайки една по-устойчива среда за живеене.

“Интелигентните технологии за сградна автоматизация не само спестяват време и пари като например регулират топлината или извършват различни действия вместо нас. Те могат да са полезни и за нашето здраве, извършвайки мониторинг на качеството на въздуха, да предпазват дома от наводнения, пожари, мухъл или да контролират достъпа до него. И всичко това е в съчетание с бързо, лесно и интуитивно управление” - посочва Христо Атанасов, съосновател на технологичната компания Qnectd, която предлага разнообразни решения в областта на мониторинга и автоматизацията на сгради.

Компанията предоставя цялостни IoT решения и услуги в сферата на домашната автоматизация, “умните” домове, офиси, фабрики и инфраструктури, както и безжична LoRaWAN свързаност без значение от местоположението на сградите. Портфолиото й включва решения за мониторинг и управление на разходите за енергия, мониторинг на натовареността на сградата – брой хора и тяхното местоположение, качество на въздуха в затворени помещения, алармиране за изтичане на газове и неприятни миризми, както и позициониране на служители и активи.

Qnectd предлага и решения за оптимизиране на процесите в цели градове. Сред тях са възможности за мониторинг на въздуха в градска среда, управление на уличното осветление, откриване на течове и аварии, интелигентно сметосъбиране, умно паркиране, мониторинг на служители – техници, чистота и др.

Сред IoT решенията на българската компания са и такива, които могат да помогнат на фермерите да оптимизират своята работа. Мониторинг на метеорологичните условия, на влажността на почвата, автоматизация на поливните системи, мониторинг на въздуха (температура, влажност, газове) в оранжериите, локализиране на едър добитък на свободна паша, както и следене на вътрешната температура на крави са само част от възможностите на “умните” ферми.

Qnectd предлага и персонализирани решения за всеки клиент, сред които мониторинг и управление на разходите за енергия, мониторинг за съдържание на газове във въздуха или водата, позициониране на служители и машини, следене на температура, влажност, барометрично налягане в помещения, складове или силози и много други.

Неотдавна компанията инициира национална  кампания за чистия въздух в училищата, чиято основна цел е да започне широка обществена дискусия по темата и да се постигне подобряване на средата за българските ученици. Към момента в рамките на инициативата “Знаеш ли какво дишаш?” са инсталирани стотици датчици за измерване на нивата на въглероден диоксид, влажност и температура в различни образователни институции София и Русе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай