Израелска компания разработи мини робот за мозъчни операции

За операция е необходим само един малък разрез

Израелска компания разработи мини робот за мозъчни операции | StandartNews.com

Малък робот, разработен в Израел, не по-голям от писалка, разполага с всички инструменти, необходими на мозъчния хирург, за да оперира пациент. Toй е разработка на Tamar Robotics и е най-точна роботизирана система в света за минимално инвазивна мозъчна хирургия, с диаметър само 10 мм.

Оборудван е с камера, две управляеми и огъващи се роботизирани ръце, които могат да държат класически хирургически инструменти, и разтегателно скеле, което улеснява виждането и маневрирането на инструментите в работното пространство.

Компанията е базирана близо до Хайфа и е основана от проф. Моше Шохам, който се смята за един от пионерите на медицинската роботика. Той се надява системата да бъде одобрена за използване в американски болници през 2026 г.

Всеки милиметър е важен при операция на мозъка. Неврохирурзите обикновено разполагат с около 25-50 mm работно пространство и често трябва да пробиват големи отвори в черепа, за да поставят камери, микроскопи и други инструменти, за да осигурят максимална точност при работа. Колкото по-дълбоко трябва да проникнат в мозъка на пациента, толкова по-сложен е подходът към целевия тумор и толкова по-висок е рискът от увреждане на здравата мозъчна тъкан, което може да доведе до редица усложнения.

Неврохирурзите обикновено трябва да пробият множество отвори в черепа, за да паснат на многото инструменти, които използват за операция на мозъка, но със системата на Tamar Robotics те трябва само да направят един малък разрез в черепа, намалявайки риска и времето за възстановяване на пациента. 

Днес хирурзите вкарват инструментите си в един и същи голям разрез или няколко разреза, за да извършат операцията. Ако искат да имат достатъчно подвижност и добро зрение, трябва да прокопаят по-широк процеп в мозъчната тъкан, което увеличава риска от нараняване. Oт друга страна, ако искат да запазят здрава мозъчна тъкан и да копаят в по-малка област от органа, те няма да могат да премахнат целия тумор в много случаи и пациентите вероятно ще се нуждаят от последваща операция. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай