Изкуственият интелект започва да пише филмови и театрални сценарии от кратко описание на идеята

Dramatron в някои отношения е подобен на ChatGPT, който беше представен наскоро

Изкуственият интелект започва да пише филмови и театрални сценарии от кратко описание на идеята | StandartNews.com

Подразделението за изкуствен интелект DeepMind на Alphabet представи инструмент с изкуствен интелект, наречен Dramatron, който може да създаде пълен проект на сценарий на филм, телевизионен сериал или пиеса въз основа на един-единствен ред описание на идеята за произведението. Създателите, които го тестваха, нарекоха работата на Dramatron посредствена, но бяха впечатлени от качеството на детайлите в работата.

Dramatron в някои отношения е подобен на ChatGPT, който беше представен наскоро. Подобно на ChatGPT, алгоритъмът Dramatron създава убедителни и последователни текстове. Но в случая с "изкуствения драматург" разработчиците отиват по-далеч и го научават да създава подробни описания на места, герои и ситуации. С помощта на Dramatron получавате пълна чернова на сценария, която може да бъде редактирана до най-малкия детайл и пренаписана, за да се отстрани всяко очевидно плагиатство.

Работата с Dramatron на страницата на GitHub изисква регистриране и получаване на два API ключа: един за задаване на задачи (API OpenAI) и друг за контрол на текста (API Perspective). В тестването на инструмента взеха участие петнадесет писатели. По-късно всички те заявиха, че не биха използвали Dramatron за сериозна работа в творчеството си, толкова шаблонни са били героите, ситуациите и диалозите. Въпреки това подобен изкуствен интелект, дори и за тях, би бил полезен за създаване на по-пълна картина на света и за бърза проверка на други сюжетни ходове и за въвеждане на нови герои. Освен това Dramatron може да се окаже полезен за "генериране на творчески идеи".

Един от участниците в проучването постави четири пиеси, написани от изкуствен интелект. За целта текстът е значително редактиран от човека-автор, а актьорите импровизират на сцената, което придава на произведението с изкуствен интелект разбираем за публиката смисъл. Затова можем да приемем, че инструментът ще намери своята публика. Все още стои въпросът за авторството. Но нека с това се заемат юристите, заявява писателя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай