Instagram беше глобен с 402 милиона долара за злоупотреба с данни на тийнейджъри в ЕС

Разследването отне почти две години

Instagram беше глобен с 402 милиона долара за злоупотреба с данни на тийнейджъри в ЕС | StandartNews.com

Комисията за защита на данните на Ирландия (DPC ) глоби Meta с 405 милиона евро (около 402 милиона долара) след разследване за това как е обработвала данните на тийнейджъри.

Водещото разследване започна преди почти две години заради това, че компанията е нарушила правилата на GDPR. Едното обвинение е срещу Instagram, който е позволявал на млади потребители на възраст 13-17 години да създават бизнес акаунти в платформата, което направи информацията за контакт на тези потребители публично достъпна. (Потребителите търсят бизнес акаунти, защото това дава достъп до повече анализи.) Твърди се също, че Instagram е направил акаунтите на някои млади потребители публични по подразбиране.

Другото обвинение е, че WhatsApp не е информирал правилно гражданите на ЕС за това как събира и използва техните данни, особено по отношение на това, как е споделил тези данни обратно с Meta. На WhatsApp е наредено да промени политиката си за поверителност и заяви, че планира да обжалва.

Наложена е и по-малка глоба от 17 милиона евро за проблеми с воденето на записи около нарушения на сигурността. DPC също има десетки други разследвания срещу големи технологични компании, включително още няколко, включващи практиките на Meta за данни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай