Илон Мъск иска да купи 100% от Twitter

Въпросът е откъде ще дойдат парите

Илон Мъск иска да купи 100% от Twitter | StandartNews.com

Най-големият акционер на Twitter, Илон Мъск, предложи да купи останалата част от платформата за социални медии в четвъртък за 54,20 долара на акция в сделка, която оценява компанията на 43 милиарда долара.

„Twitter трябва да се трансформира като частна компания“, каза главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX в писмо до председателя на Twitter Брет Тейлър. " Twitter има изключителен потенциал. Ще го отключа."

Офертата представлява премия от повече от 50% над цената на акциите в края на януари, когато Мъск започна да придобива акции, но значително по-малко от 52-седмичния връх от 73,34 долара, пише Insider.

Настоящият дял на Мъск в Twitter представлява около 9,2% от компанията на стойност приблизително 3,3 милиарда долара, което остава близо 40 милиарда долара, необходими за завършване на сделката.

Това са много пари - дори и за най-богатия човек в света.

Подобно на повечето милиардери, по-голямата част от състоянието на Мъск е обвързано с капитал в неговите компании, а именно около 17% от публично търгуваните акции на Tesla и около 40% от частните SpaceX. Нито едно от тях не би било особено разумно да се продава, за да се финансира покупката на Twitter.

Според данни на Reuters Мъск е събрал около 16,4 милиарда долара в брой миналата година от продажбата на акциите на Tesla миналата година.

След разходи като данъци и закупуване на текущите му активи в Twitter, Bloomberg оценява текущите му парични сметки на стойност 2,95 милиарда долара.

Друг вариант, от който се знае, че се възползва Мъск, е да заложи акциите си на Tesla като обезпечение за заем. Bloomberg отбелязва, че има ограничение от 25% от стойността на акциите, което може да го постави в района на 40 милиарда долара, ако избере да максимизира тази опция.

Съществува също така възможността Мъск да намери партньор за инвестиране, който желае да плати част от сметката, за да помогне за напредъка на програмата на Мъск да направи Twitter „платформата за свобода на словото по целия свят“.

Всичко това, разбира се, зависи от борда на Twitter действително да приеме предложението на Мъск, резултат, който в този момент в най-добрия случай е крайно несигурен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай