Google тества изкуствен интелект, предназначен да отговаря на въпроси относно медицинска информация

Все още има грешки, но се смята, че може да замести медицински лица

Google тества изкуствен интелект, предназначен да отговаря на въпроси относно медицинска информация | StandartNews.com

Med-PaLM 2 на Google, инструмент с изкуствен интелект, предназначен да отговаря на въпроси относно медицинска информация, се тества в изследователската болница Mayo Clinic, наред с други, от април, съобщава The Wall Street Journal. Med-PaLM 2 е вариант на PaLM 2, който беше обявен на Google I/O през май тази година. PaLM 2 е езиковият модел в основата на Bard на Google.

Med-PaLM 2 беше обучен на подбран набор от медицински експертни демонстрации , които Google вярва, че ще го направят по-добър в разговорите за здравеопазване от генерализираните чатботове като Bard, Bing и ChatGPT .

Според документът, публикувано от Google през май, Med-PaLM 2 все още страда от някои проблеми с точността, които вече сме свикнали да виждаме в големите езикови модели. В проучването лекарите откриват повече неточности и неуместна информация в отговорите, предоставени от Med-PaLM и Med-PalM 2 на Google, отколкото тези на други лекари.

И все пак, в почти всяка друга метрика, като показване на доказателства за разсъждения, подкрепени с консенсус отговори или не показване на признаци на неправилно разбиране, Med-PaLM 2 се представи повече или по-малко толкова добре, колкото и действителните лекари.

Клиентите, тестващи Med-PaLM 2, ще контролират своите данни, които ще бъдат криптирани и Google няма да има достъп до тях.

Според старши изследователски директор на Google Грег Корадо, Med-PaLM 2 все още е в начален етап, но вярва, че Med-PaLM 2 „заема местата в здравеопазването, където AI може да бъде от полза, и ги разширява 10 пъти.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай