Фондация на Марк Зукърбърг финансира изграждането на компютърна система за медицински изследвания

Целта е да се даде на изследователите достъп до генеративен AI за изследване на здрави и болни клетки

Фондация на Марк Зукърбърг финансира изграждането на компютърна система за медицински изследвания | StandartNews.com

Фондацията на Марк Зукърбърг и Присила Чан финансира изграждането на масивна компютърна система за медицински изследвания. Той ще се състои от повече от 1000 GPU - най-добрите графични процесори H100, които са много търсени за сървъри, фокусирани върху AI.

Според твърденията инициативата на Чан Зукърбърг тази изчислителна система „ще доведе до нови открития, които биха могли да помогнат за лечението, предотвратяването или управлението на всички болести до края на този век“.

Целта е да се даде на изследователите достъп до генеративен AI за изследване на здрави и болни клетки. Използването на прогнозни модели на човешки клетки може да помогне на изследователите да разберат по-добре как тялото реагира на болести или нови лекарства. Това е като да управлявате „виртуална клетка“ през различни симулации, за да видите какво може да се случи, коментира Марк Зукърбърг в MIT Technology Review.

„ИИ моделите биха могли да предвидят как имунната клетка реагира на инфекция, какво се случва на клетъчно ниво, когато едно дете се роди с рядко заболяване или дори как тялото на пациента ще реагира на ново лекарство.“

Тези инструменти могат да бъдат много скъпи и недостъпни за много учени, нещо което Чан иска да промени. Очаква се новият GPU клъстер да захранва „отворено достъпни“ модели на човешки клетки, за да ускори медицинските изследвания и да насърчи учените да работят съвместно.

За да се разработят нови AI модели, изчислителната система ще бъде обучена на съществуващи набори от данни, който вече е каталогизирал около 50 милиона уникални клетки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай