Неделя,

Digitalk & A1 Awards отличиха най-иновативните технологични проекти

От: Стандарт -
Digitalk & A1 Awards отличиха най-иновативните технологични проекти
A
A
A
  • Победителите в конкурса получиха крипто награди (NFT) и безплатен penetration тест от А1

Първото издание на конкурса Digitalk & A1 Awards отличи дигиталния медицински асистент Holoma, платежния метод на Paysera, базиран на отвореното банкиране, и изцяло дигиталния работен процес за лечение на дентална клиника „Д-р Парушева“. Победителите получиха крипто награди NFT и безплатен penetration тест от А1 за демонстрираните визия и стратегия в използването на нови технологии, чрез които постигат бизнес растеж и ефективност. Церемонията за награждаване беше официално открита от министъра на електронното управление Божидар Божанов, Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в А1 България и главния редактор на Digitalk.bg Деница Дженева.

Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в А1 България коментира при официалното откриване на церемонията за награждаване: „Създадохме този конкурс заедно с нашите партньори от Икономедиа, за да дадем поле за изява на иноваторите с бизнес и технологична визия, предприемачество и потенциал за дигитална трансформация, която носи истинска стойност за потребителите. Това са организации с разработки в облачни и блокчейн услуги, изкуствен интелект, 5G, отворен код и дигитална инфраструктура, които са бъдещите лидери на нашия пазар, готови за следващата промяна. Като технологичен лидер за нас е важно не само първи да въвеждаме иновациите в страната, но и да подкрепяме компаниите и публичните институции по пътя им към неизбежната дигитална трансформация.“

Министър Божанов връчи наградата на отличения за най-добър резултат в категория „Иновативност и креативност“ проект на Paysera. Те са разработили нов платежен метод, базиран на отвореното банкиране, който оптимизира процесите при онлайн търговията. Петко Петков, директор „Дигитална идентичност“ за Югоизточна Европа, PwC, и член на журито, връчи наградата в категория „Стратегия и визия“ на проект, въведен от дентална клиника „Д-р Парушева“ за дентални услуги в същия ден чрез 3D принтиране и изцяло дигитален работен процес. С най-добър резултат в категория „Въздействие и перспективи за развитие“ и с най-висок общ резултат се отличи проектът Holoma – в помощ на персонализираната костна хирургия. Дигиталното SaaS (софтуер като услуга) решение осигурява революционни промени в областта на персонализираната медицина и костната хирургия. То използва съчетание от смесена реалност и 3D холограми, като пренася предоперативния план в оперативната среда. Възложител на проекта е Група за компютърно асистирана радиология и ортопедична хирургия, а изпълнителите са „Интерконсулт България“ (ICB) и „Интерконсулт България медицински решения“.

Михаил Семерджиев, старши мениджър „ICT услуги“ в А1 България и член на журито на Digitalk & A1 Awards връчи наградата на проекта с най-добър резултат в категория „Въздействие и перспективи за развитие“ и с най-висок общ резултат в конкурса, като заяви: „Проектът Holoma е много красноречив пример за това какво може да бъде постигнато, когато новите технологии се прилагат по иновативен начин, за да носят промени и подобрения. А в случая и да лекуват. Поздравявам създателите на тази технология, която само преди година-две би била пример от научната фантастика, а днес вече е реалност, благодарение на усилената работа и смелите идеи на екипите. Това е и причината А1 да е съорганизатор на конкурса Digitalk & A1 Awards – да окажем заслужено признание на създателите на иновативни технологични проекти и да вдъхновим и други компании да ползват възможностите на технологиите.“

Михаил Семерджиев връчи на победителите и А1 ваучер за високоспециализираната технологична услуга „Тест за пробив на сигурността“, или т.нар. Penetration Test. Услугата се извършва от специалистите по киберсигурност на А1, които използват разнообразни методи, типични за хакерите, в опит да проникнат през защитите на компанията-клиент. На тази основа те изготвят подробен доклад къде и какви уязвимости има в системите и предоставят препоръки как биха могли да бъдат предотвратени потенциални кибератаки през тях.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички