Вторник,

Датска компания представи зарядни станции за електрически кораби

От: Кристиан Антонов -
145
Датска компания представи зарядни станции за електрически кораби
A
A
A

Датската корабна компания Maersk Supply Service ще пусне в експлоатация система за зареждане с електроенергия, която ще даде на корабите достъп до възобновяема енергия, докато са в морето.

Решението Stillstrom се състои от голям на брой морски буйове, които позволяват на корабите да се включват към електричеството, генерирано от вятърни паркове, както и от наземни обекти за производство на електроенергия. Проектът има за цел да намали използването на генератори, изгарящи гориво, които се използват от корабите за захранване на бордовите системи, докато са на котва или закотвени.

Себастиан Кластерер Тофт, ръководител на проекта Stillstrom, обяснява, че това е "естествено решение" на проблема с емисиите от корабите, които работят на празен ход. "Това беше проблем, който видяхме в нашия собствен флот", каза той.

Корабите ще могат да използват буйовете на Stillstrom като места за акостиране и като източници на електроенергия. Те ще бъдат свързани с кабели към близките вятърни паркове или към наземни обекти за производство на електроенергия. Системата е в разработка от 2019 г. насам. Първият ѝ работещ вариант ще излезе в морето през 2022 година.

Според Тофт целта на инициативата за 2022 г. е да "докаже концепцията". След това компанията ще се стреми да инсталира системата в 50 до 100 пристанища през следващите 5 години. Първата подобна зарядна станция ще е разположена на източното крайбрежие на Обединеното кралство, във вятърен парк, управляван от Ørsted, партньор на Maersk в предприятието Stillstrom.

А тук ще намерите още технологични новини!


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията