Англия забранява продажбата на пластмасови изделия за еднократна употреба

Повечето хора подкрепят мерките

Англия забранява продажбата на пластмасови изделия за еднократна употреба | StandartNews.com

Англия ще забрани на бизнеса да продава и предлага разнообразие от пластмаси за еднократна употреба, включително чинии и прибори за хранене, до края на годината, съобщи Министерството на околната среда, храните и селските райони на Обединеното кралство. Правителството ще започне да прилага законодателството през октомври 2023 г. Забраната ще обхване тави за еднократна употреба и определени видове полистиренови чаши и съдове за храна, но ще изключи чинии, тави и купи, включени в готови ястия от супермаркета. За тях правителството възнамерява да приеме отделен план, който стимулира производителите да отговарят на по-високи стандарти за рециклиране.

Според оценка, цитирана от Mинистерството на околната среда, английските потребители използват около 2,7 милиарда прибори за еднократна употреба всяка година и само около 10 процента от тях се рециклират. Pроучване сочи, че 95 процента от хората, до които са се допитали, са за забраната. 

Според AFP, Шотландия и Уелс вече са приели подобно законодателство. Англия вече ограничава продажбата на други артикули за еднократна употреба, включително сламки и памучни тампони. Освен това министерството на околната среда обмисля мерки, насочени към други „проблемни пластмасови предмети“. По-конкретно, правителството може да забрани мокрите кърпички и филтрите за тютюн или да задължи етикетирането на опаковките, предназначени да покажат на потребителите как да изхвърлят тези артикули правилно.

Забраната за чинии и прибори за еднократна употреба е част от по-мащабен стремеж на правителствата по целия свят да ограничат производството и употребата на пластмаса за еднократна употреба. Миналия март Организацията на обединените нации започна работа по първото по рода си глобално споразумение за пластмасовото замърсяване . Въпреки че споразумението няма да бъде прието най-рано до 2024 г., то може да бъде сред най-значимите усилия за ограничаване на изменението на климата след Парижкото споразумение през 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай