150 км само за 15 минути: първият хиперлуп в Китай ще свързва Шанхай и Ханджоу

Идеята за "хиперлуп" беше представена в медийното пространство през 2013 г. от Илон Мъск и дори основа за тази цел компанията Boring Company

150 км само за 15 минути: първият хиперлуп в Китай ще свързва Шанхай и Ханджоу | StandartNews.com

Конкурсът за проектиране на първата китайска линия "хиперлуп" е спечелен от маршрута Шанхай-Ханджоу. Това ще бъде 150-километров тунел в тръба под ниско налягане. Влакът в него ще се движи със скорост до 1000 км/ч. Пътуването между станциите ще отнема 15 минути, докато сега високоскоростният влак изминава това разстояние за един час. Но това транспортно чудо ще се появи едва след 12 години.

Китай все още не разполага с финализирана технология за "хиперлуп" - транспортна система в тръби с ниско налягане, използваща свръхпроводящи магнити и левитация в магнитно поле. Но страната вече е в процес на тестване на такива платформи. Според експертите, ако Китай за 15 години е успял да изгради такава огромна мрежа от високоскоростни железопътни линии, че те да могат да обиколят Земята по дължина, то "хиперлупът" също ще бъде покорен в разумен срок.

Двойка големи китайски мегаполиси, сред които Пекин-Шъдзяджуан, Гуанджоу-Шенджен и Ченду-Чонгцин, се бориха за правото първи да получат революционната магистрала. След предпроектно проучване на проекта експертите избраха линията между Ханджоу и Шанхай. В документа се съобщава, че този избор е направен заради сравнително равния терен, който гарантира добра техническа осъществимост. Подобен проект ще има и положително социално въздействие, насърчавайки регионалната интеграция между Шанхай и Ханджоу. Линията ще има голям икономически потенциал поради голямата гъстота на населението и активните икономически дейности в двата града.

Идеята за "хиперлуп" беше представена в медийното пространство през 2013 г. от Илон Мъск и дори основа за тази цел компанията Boring Company. По-късно бяха основани и други подобни компании, включително Hyperloop One на Ричард Брансън. Днес всички те са затихнали и са в неизвестност. Китайските инженери са приели сериозно идеята за транспорт във "вакуумна" тръба и, както виждате, продължават да се движат към целта.

Очаква се линията "Hyperloop" между Шанхай и Ханджоу да бъде пусната в експлоатация до 2035 г. От една страна, това не е много скоро. От друга страна, технологичната маса за подобен проект просто не съществува днес и трябва да се извърши огромна научна работа, преди да започне строителството, което само по себе си ще бъде много, много трудно и изключително скъпо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай