Защо британците пият толкова много чай

Чаят е една от опорите на цивилизацията в тази страна, е казал Джордж Оруел

Защо британците пият толкова много чай | StandartNews.com

Приготвянето на чай е британският отговор на всяка ситуация - от рождени дни до лоши новини. Но защо в тази страна се пие толкова много чай?

У нас напитката има две основни вариации - студен (сервиран лятото с много лед) или горещ, главно заради настинка. Във Великобритания обаче чаят е неразривно вплетен в ежедневието. Доказателството е в цифрите: британците пият 100 милиона чаши чай всеки ден. Това са почти 36 милиарда чаши годишно, пише profit.bg.

Много от поданиците на кралицата твърдо вярват, че никоя задача - от проучване на нещо, до въвеждане на данни или ремонт на шкафа, не може да бъде направена без чаша чай. Някои дори измерват времето за изпълнение на дадена задача с това колко чаши чай са необходими, за да я завършат. Боядисването на стена може да отнеме три чаши, да речем, докато проучването за дисертацията ви може да бъде пет плюс.

През 1946 г. Джордж Оруел пише в Evening Standard: „Чаят е една от опорите на цивилизацията в тази страна“. Чаят е бил такъв почти 300 години, още откакто Катрин Браганза пристига от Португалия и се омъжва за крал Чарлз II, носейки със себе си ритуала на ежедневната чаша чай. Останалите благородници следват примера им и Британската източноиндийска компания започва да внася много повече чай от колониите си в Далечния изток. Цената на чая пада и постепенно всеки британец започва да го пие. 

Чаят традиционно се приготвя в чайник и се излива в чаши. Повечето хора обаче не могат да си позволят фин костен порцелан и чашите, които имат, често се пукат от топлината на кипящия чай. Затова в чашите се налива първо млякото, което да намали топлината и да запази целостта на чашите. Очевидно много хора са харесали този вкус, въпреки че някои предпочитат чая си със захар или лимон вместо мляко.

Чаят има и още една неуловима функция - определя класата. Британският антрополог Кейт Фокс отбелязва, че млякото в чая дава и социални сигнали за най-важната британска система от социални класи. Според Фокс силата на чая отслабва, когато социалната класа се приближава до аристокрацията. Най-силният черен чай се пие от работническата класа, които смекчават горчивия вкус с много мляко и захар.

„Слагането на захар в чая се разглежда от мнозина като непогрешим индикатор за по-нисък клас“, пише Фокс. Чаят е начин на общуване, начин да се демонстрира от социално положение до емоционално състояние. И без значение от повода - винаги можете да изпиете чаша хубав чай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай