Защо антиваксърите глътнаха бастун. Ето за кого работят

В момента подкрепят Русия, твърдят експерт

Защо антиваксърите глътнаха бастун. Ето за кого работят | StandartNews.com

В България антиваксърската пропаганда прехвърли усилията си в полза на Путин.

В последните дни атаките от ботове на тема ковид значително са намалели, показа проверка на "Сега".

Когато Дейвид Фисмън туитне, за секунди го връхлита вълна от хейт. Фисмън - епидемиолог и лекар, често коментира ковид и пандемията, затова е свикнал на негативните реакции. Но дори когато туитва за нещо безобидно - веднъж за експеримент просто написал "децата са забележителни", хейтът неизменно пристига.

Тези дни в профила на Фисмън се случва нещо удивително - колкото и да пише за необходимостта от ваксинация, негативните реакции ги няма. Никой не възхвалява антиваксърските конвои, нито пък се оплаква от измяната на властите.

Този феномен се наблюдава и от много други хора в социалните мрежи, пише "Гардиън". Бълващите негативни реакции в тях сякаш са изчезнали, отнасяйки и ковид дезинформацията, която в последните две години царува във "Фейсбук", "Туитър" и пр.

Причините за тази "хейт ваканция" вероятно са многопосочни, но много от тях водят към руското нахлуване в Украйна, коментира британското издание. Русия започна да ограничава достъпа до "Туитър" в събота, от една страна. От друга, бяха наложени санкции срещу тези, които вероятно финансират бот фермите и сайтовете за дезинформация. От трета, заради войната социалните медии сами започнаха по-внимателно да контролират ботовете и профилите, от които извира основната част от фалшивите новини. Но според редица наблюдатели има признаци и на нещо по-координирано.

В последните дни конспиративните теории под шапката на "новия световен ред" - тук са конспирациите, че глобален елит в сянка управлява света, са се насочили върху Украйна,.

"Конспирациите от този род в "Туитър" се удвоиха от началото на войната", коментира пред "Гардиън" Джоуъл Финкелстайн от изследователския институт, който следи онлайн кампании на тема обществено здраве, икономика и геополитика.

Докато преди темите бяха разнообразни - Украйна, Канада, вирусът, икономиката, днес се говори само за УКрайна - наблюдаваме сеизмична активност в дезинформацията, насочена изцяло към Украйна, обяснява Финкелстайн.

Само една руска бот ферма е произвела 7000 профила за пускане на фалшиви новини за Украйна в социалните медии, включително "Телеграм", "Уотсъп" и "Вайбър", според службите за сигурност на Украйна. Освен това инфлуенсъри, които преди шумно пропагандираха антиваксърски постановки, сега са се преориентирали към подкрепа за Русия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай