Четвъртък,

Защо антиваксърите глътнаха бастун. Ето за кого работят

От: Редактор -
2995
Защо антиваксърите глътнаха бастун. Ето за кого работят
A
A
A

В България антиваксърската пропаганда прехвърли усилията си в полза на Путин.

В последните дни атаките от ботове на тема ковид значително са намалели, показа проверка на "Сега".

Когато Дейвид Фисмън туитне, за секунди го връхлита вълна от хейт. Фисмън - епидемиолог и лекар, често коментира ковид и пандемията, затова е свикнал на негативните реакции. Но дори когато туитва за нещо безобидно - веднъж за експеримент просто написал "децата са забележителни", хейтът неизменно пристига.

Тези дни в профила на Фисмън се случва нещо удивително - колкото и да пише за необходимостта от ваксинация, негативните реакции ги няма. Никой не възхвалява антиваксърските конвои, нито пък се оплаква от измяната на властите.

Този феномен се наблюдава и от много други хора в социалните мрежи, пише "Гардиън". Бълващите негативни реакции в тях сякаш са изчезнали, отнасяйки и ковид дезинформацията, която в последните две години царува във "Фейсбук", "Туитър" и пр.

Причините за тази "хейт ваканция" вероятно са многопосочни, но много от тях водят към руското нахлуване в Украйна, коментира британското издание. Русия започна да ограничава достъпа до "Туитър" в събота, от една страна. От друга, бяха наложени санкции срещу тези, които вероятно финансират бот фермите и сайтовете за дезинформация. От трета, заради войната социалните медии сами започнаха по-внимателно да контролират ботовете и профилите, от които извира основната част от фалшивите новини. Но според редица наблюдатели има признаци и на нещо по-координирано.

В последните дни конспиративните теории под шапката на "новия световен ред" - тук са конспирациите, че глобален елит в сянка управлява света, са се насочили върху Украйна,.

"Конспирациите от този род в "Туитър" се удвоиха от началото на войната", коментира пред "Гардиън" Джоуъл Финкелстайн от изследователския институт, който следи онлайн кампании на тема обществено здраве, икономика и геополитика.

Докато преди темите бяха разнообразни - Украйна, Канада, вирусът, икономиката, днес се говори само за УКрайна - наблюдаваме сеизмична активност в дезинформацията, насочена изцяло към Украйна, обяснява Финкелстайн.

Само една руска бот ферма е произвела 7000 профила за пускане на фалшиви новини за Украйна в социалните медии, включително "Телеграм", "Уотсъп" и "Вайбър", според службите за сигурност на Украйна. Освен това инфлуенсъри, които преди шумно пропагандираха антиваксърски постановки, сега са се преориентирали към подкрепа за Русия.

 


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com