Йотова: Евровотът разруши хегемонията

дно е сигурно, след тези избори имаме много съществени промени, коментира вицепрезидентът, която е и бивш евродепутат

Йотова: Евровотът разруши хегемонията | StandartNews.com

Сигурно е, че след евроизборите в края на май не можем да кажем, че гражданите на ЕС стоят отстрани и наблюдават онова, което става в Брюксел и Страсбург и не се интересуват от европейската тема. Това заяви пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова, която е и бивш евродепутат. 

„За съжаление това не се отнася за нашата страна. Но това, че активността (средно за ЕС, бел. ред.) надмина 50% - през 2014 на евровота тя бе на санитарния минимум – може би най-слабият резултат от гледна точка на участие за целия период от създаването на Европейския парламент като изборен орган“, каза Йотова в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“. 

„Дали това се дължи на засиленото участие на антиевропейските партии или че много европейски граждани решиха да не дадат в техни ръце европейския проект, е въпрос на сметки… Едно е сигурно, след тези избори имаме много съществени промени“, допълни тя. 

Йотова подчерта, че за първи път от много години е разрушена хегемонията между лявото и дясното – социалдемократи и Европейската народна партия, които години наред определяха високите постове в Комисията, в ЕП, след това и председателя на Съвета, както и върховния представител за външна политика. 

„Тази година имаме още едно предизвикателство, въпреки че, като че ли наблюдатели и политици не искат да го слагат в една кошница, но то е факт – смяната на председателското място на Европейската централна банка. Марио Драги е с изтекъл мандат и е много важно кой ще поеме и с каква политика поста му“, посочи вицепрезидентът. 

Тя изтъкна като важно и почти удвоеното присъствие в ЕП на членове на либералния алианс, както и изключително силното представяне на зелените партии: „А антиевропейските партии няма да имат блокираща квота“. 

„Промени ще има и след октомври, когато ще видим какво ще се случи с Брекзит“, когато се очаква британските евродепутати да напуснат ЕП, каза още Йотова. 

Според нея темата миграция не се превърна в основна тема за евроизборите. 

„Всички европейски граждани, включително и ние, ще бъдем много по-внимателни към онова, което се случва в Брюксел“,

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай