В Украйна става страшно

Държавата върви към дефолт, каза Зеленски

В Украйна става страшно | StandartNews.com

Заради коронавируса Украйна е заплашена от дефолт, заяви президентът Володимир Зеленски, цитиран от ТАСС. Причината е, че икономиката на страната не може да се справи с пандемията.

Ако не получим сега международна помощ, няма как да изплащаме задълженията си заради сложната икономическа ситуация, добави държавният глава.

Пред Украйна има два пътя. Първият е да приемем два закона и да вземем заем от 10 милиарда долара. Вторият – да не приемем законите и да отидем към дефолт, обясни Зеленски. Малко по-късно стана ясно, че финансовият и здравният министър са подали оставки.

Размерът на заема, за който президентът говори сега, е два пъти по-голям от договореностите с МВФ през декември. Това фондът предложи 5,5 милиарда долара, но срещу борба с корупция, с олигарсите и сваляне на меморандума за продажба на земя.  Сега не е ясно какви ще са условията, още повече, че наскоро стана ясно, че бюджетът се е провалил с изпълнението на приходите за първите три месеца на годината.

Вчера премиерът Борисов обяви, че в разговор с шефа на МВФ Кристалина Георгиева, тя му е казала, че 81 държави са поискали помощ от международната финансова организация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай