Тръмп искаше битка на постижения. Не стана

Много съм разочарован от медиите в САЩ, каза пред "Стандарт" проф. Йонко Мермерски

Тръмп искаше битка на постижения. Не стана | StandartNews.com

Още няколко дни няма да има избран президент на САЩ. Може да се стигне дори до Върховния съд. Това коментира специално за СТАНДАРТ проф. Йонко Мермерски. Той заяви, че е много разочарован от медиите в Америка заради превратния начин, по който са представяли временните резултати за двамата кандидати.

- Проф. Мермерски, какъв анализ можем да направим за всичко случило се до момента с изборите в САЩ?
- Демократите искаха да превърнат изборите в референдум за Тръмп. А идеята на Тръмп бе да се състезава с Байдън чрез своите постижения, по отношение на: „Америка на първо място“, икономиката на страната, връщането на работни места, защита на границите от нелегална имиграция, засилване на армията, енергийна независимост и т.н. Всички тези неща са постигнати, но заглъхнаха в следствие на Ковид-19 и нападките към Доналд Тръмп.

Ситуацията в момента е изключително разочароваща за мен, защото показва, че има пробив в най-старата работеща демокрация в света – американската.

Медиите от своя страна по никакъв начин не показваха щатите, които Доналд Тръмп е спечелил, а ги представяха като спорни. През цялото време създаваха впечатлението, че Байдън води в надпреварата.

- Искате да кажете, че медиите в САЩ пряко са се намесили в изборите?
- Почти във всички медии поне с 10% бяха надули вота и показваха, че Байдън печели с повече, отколкото е реално. По този начин те влияят на избирателя и му внушават, че неговият глас не е важен и няма смисъл да се пуска. Върху още едно важно нещо искам да акцентирам – Тръмп излезе и каза, че гласуването трябва да се спре, защото е минал срокът (след полунощ). Да, обаче медиите представиха думите му по съвсем различен начин. Те казваха, че той едва ли не настоява броенето да се спре. Има разлика, нали?

Много, много съм разочарован от медиите в САЩ. Те са либерални и това личи от направените проучвания от тяхна страна. Другото интересно е, че в предизборната нощ никога не се е случвало да се обяви, че в Пенсилвания Тръмп води с близо 1 милион гласове и броенето трябва да спре. Как така ще се спира броенето? В решаващите щати Тръмп водеше с около 100 – 200 000 гласа и изведнъж и там спряха да се отчитат гласовете. На следващия ден се оказа, че Байдън води с по 20 – 30 000 гласа. В Пенсилвания например от близо 1 милион гласове за Тръмп, останаха само половината. След още 2 часа бяха само 200 000. Аризона пък я дадоха на Байдън, но има още страшно много гласове за броене. Как се случва това нещо?

- Как гласуваха малцинствените групи?
- Много важно е да се отбележи, че малцинствените групи, които гласуват поставят рекорди. Испаноговорящите са с 2 пъти по-висок брой проценти, отколкото при предишните избори през 2016 г. Най-голям ръст, в пъти, е и при афроамериканците - мъже, които гласуват за Тръмп, защото той промени присъдите за криминални престъпления като даде възможност за реабилитация при наказание със затвор. Подобно нещо не се наблюдаваше при Байдън и Обама и предишните президенти.

- Кога да очакваме победител на изборите в САЩ?
- Няма да има победител със сигурност поне още няколко дни. Какофонията е голяма. Със сигурност ще има повторно преброяване, а знаем, че това е много бавен процес. Най-вероятно ще се стигне и до Върховния съд на Америка, защото във Филаделфия, например, демократи обявиха, че ще взимат бюлетини от пощата, които са без пощенска марка. Голямата изненада за пореден път е и разминаването на това, което предвиждаха проучванията и реалността в момента. До 21:30 вечерта завчера трябваше изборите да са приключили, но съвсем различно се получи. Ще има още много спорове, но знаем, че когато не се излъчи победителят пряко от самите избори, след това винаги остава един вакуум в обществото, в който могат да се намесят „тъмни сили“ и да се възползват от тази ситуация, за да извършат престъпления.

- Какво развитие очаквате за Америка?
- Ако победи Тръмп той ще продължи тази насока „America First”. Ще има енергийна независимост и в тази връзка ще има по-малка възможност за международни конфликти. Индустрията ще продължава да се разширява. Няма да има стриктно затваряне и безумни мерки свързани с Ковид, при които да се срива икономиката. Ще се продължи космическата програма и като цяло ще има ред и закон. Честно казано не бих желал да гадая какво ще точно ще стане, ако Доналд Тръмп загуби, но мога да отбележа едно нещо, с което смятам, че той сам си навреди, а именно с неговата бомбастичност, арогантност и неполитически коректен изказ. Защото наистина много хора харесват какво направи той за Америка, но не харесват самата му личност.

Ако Байдън влезе в Белия дом, реално не печели той, а демократичната партия. Ще си замине енергийната независимост. Ще тръгнат т.нар. „зелени сделки“, които не се уповават на здрава икономика и никога няма да доведат до успех. Разграждането на капиталистическата система ще продължи, под натиск на групировки като „Black Lives Matter”, които дори нямат официална кауза, а по-скоро са претоварени от доктрини, които нямат нищо общо с правата на чернокожото население.

Хубавото е, че по отношение на законодателната власт републиканците продължават да вземат превес в законодателния процес и няма да сте стига до крайно изкривяване – прекалено ляво. Със изборите в Конгреса те превзеха още малко от броя на законодателните гласове, благодарение на което няма как да се разгради гръбнакът на страната – капиталистическата система.  Така че е възможно и с напускането на властта от Тръмп, да се пистигне някакъв вид помирение на двете страни и да се поуспокои политиката.

Като заключение мога да кажа, че със сигурност има измислени гласове, които целяха да подкопаят Тръмп и оттук нататък ще се прави, ще се струва, но по-скоро ще си го обявят Байдън за президент.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай