Светът скърби и помага

Кипър и Гърция загърбиха обтегнатите отношения, Израел ще съдейства на Сирия

Светът скърби и помага | StandartNews.com
  • Кипър и Гърция загърбиха обтегнатите отношения, Израел ще съдейства на Сирия
  • Световните лидери разговаряха по телефона с турския президент

 

След мощните земетресения турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви във вторник тримесечно извънредно положение в 10 югоизточни провинции. Той обиколи засегнатите места и се срещна на място с пострадалите хора. Правителството поиска международна помощ за справяне с последиците.

 

В буквален и преносен смисъл светът се събуди от тежката новина за унищожителното земетресение в Турция и Сирия. Десетки държави изпратиха спасители, оборудване и помощ след мощните трусове с магнитуд 7,8 и 7,5 по Рихтер, които се случиха рано сутринта на 6 февруари, съобщават световните агенции.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че американските "екипи се разполагат бързо, за да започнат да подкрепят турските усилия за издирване и спасяване и да се справят с нуждите на ранените и останалите без дом заради земетресението". Той разговаря по телефона с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в понеделник, за да изкаже съболезнования и заяви, че САЩ ще изпратят "всякаква" помощ, необходима за подпомагане на възстановяването.

Европейският съюз съобщи, че е мобилизирал спасителни екипи с екипажи от страните членки, включително България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Унгария, Малта, Холандия, Полша и Румъния. Всичките държави от Европа са предложили помощ на турската страна. "Нашите мисли са с всички онези, които са загубили близки и смелите хора, които първи реагираха, за да спасяват животи", обявиха в съвместно изявление върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел и комисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич.

Френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и британският премиер Риши Сунак заявиха, че техните правителства са готови да помогнат на засегнатите от земетресението. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху каза, че екипи за търсене и спасяване, както и медицинска помощ, ще отидат в Турция. Страната му също така ще отговори на искането за хуманитарна помощ за Сирия. Двата исторически противника нямат дипломатически отношения.

Русия също съобщи, че ще изпрати спасителни екипи в Турция и Сирия. Руският президент Владимир Путин разговаря по телефона със сирийския си колега Башар Асад и турския Ердоган, за да изрази съболезнованията си за смъртта и разрушенията.

Обединените арабски емирства обявиха, че ще направят полева болница в Турция и ще изпратят екипи за търсене и спасяване там и в Сирия. Дори Ирак заяви, че ще изпрати екипи за гражданска защита в двете пострадали страни с доставки на помощ, включително храна и гориво.

Украинският президент Володимир Зеленски също предложи подкрепата на своето правителство. "В този момент ние сме до приятелския турски народ и сме готови да окажем необходимата помощ", подчерта той в Туитър. Откликнаха също индийският премиер Нарендра Моди и китайският лидер Си Цзинпин. 

Япония, която често страда от земетресения, също изпраща спасители в Турция.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг изрази "пълна солидарност" с члена на алианса Турция. Общото събрание на ООН почете с минута мълчание паметта на жертвите. "Нашите екипи са на място, оценявайки нуждите и предоставяйки помощ. Разчитаме на международната общност да помогне на хилядите семейства, засегнати от бедствието", каза говорител на генералния секретар Антонио Гутериш.

Макар да е в обтегнати отношения с Гърция и в никакви отношения с Кипър, турската страна прие помощ и спасители от двете държави.

Кипър изрази незабавна готовност да съдейства в спасителните операции, но турската страна отказа помощта им. Според кипърското министерство на външните работи въпросното предложение за помощ е било отхвърлено, тъй като първоначално се е състояло в изпращане на лекотоварен спасителен екип. От турска страна са пояснили, че нуждите, поне на този етап, изискват незабавно изпращане на тежкотоварни специализирани спасителни екипи.

Кипърското министерство на външните работи е преразгледало начините за подпомагане на засегнатите в Турция и Сирия и съответно помощта им е вече одобрена от турска страна.

Кипър и Турция понастоящем не поддържат дипломатически отношения, а турското правителство не признава легитимността на международно признатото правителство в Никозия след опита за преврат и последвалата турска инвазия през 1974 година.

Атина също не е в блестящи отношения с Анкара, но Гърция веднага изпрати пет самолета с хуманитарна помощ за справяне с непосредствените последици от земетресението.

Общо страната изпраща над 80 тона хуманитарна помощ и е готова да изпрати още при нужда. Както беше обявено от Министерството на климатичните кризи и гражданската защита, самолети на частната гръцка авиокомпания "Ейджиън еърлайнс" ще извършат пет полета до Турция, за да транспортират всички материали и да достигнат до засегнатите хора възможно най-скоро.

Мисията се провежда със съдействието на турския посланик в Атина и в сътрудничество с Европейската комисия в рамките на Европейския механизъм за гражданска защита. Разноските по транспортирането ще бъдат покрити на 75% процента от Европейския механизъм за гражданска защита, а останалите 25% ще са от национално участие, спонсорирано от авиокомпанията "Ейджиън еърлайнс". Досега гръцките спасителни екипи са извадили от рухналите сгради петима оцелели души, измежду които три деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай