Сърбия се гърчи заради войната в Украйна! Какви са щетите?

Сърбия вече губи малко над милиард долара годишно само заради санкциите

Сърбия се гърчи заради войната в Украйна! Какви са щетите? | StandartNews.com

Световните финансови институции прогнозират, че заради войната в Украйна Сърбия ще има ръст, по-нисък с един процент от планирания, ще претърпи щети и заради невъвеждането на санкции срещу Русия, пише днес сръбският вестник "Данас".

Държавното ръководство твърди, че Белград няма да избере страна между Русия и Запада, но щетите вече възлизат на почти милиард евро, независимо дали Сърбия ще въведе санкции или не, пише вестникът.

По оценка на бившия посланик Сречко Джукич сега Сърбия вече губи малко над милиард долара годишно само заради санкциите, които ЕС въведе срещу Русия. В обществото основателно се поставя въпросът каква цена ще трябва да плати Сърбия ако въведе или ако не въведе санкции на Русия, каза той.

"Мисля, че ЕС знае каква е сметката. Знае каква е и президентът Александър Вучич. Единствените, които не знаят, са гражданите на Сърбия", каза Джукич.

Икономистът Михайло Гаич каза за Нова.рс, че са възможни икономически последици за Сърбия и ако въведе, и ако не въведе санкции на Русия.

"Войната в Украйна струва доста на Сърбия и това може да се види по прогнозирания растеж, който до края на тази година ще бъде 3,5 вместо 4,5 на сто. Икономиката в Европа се забави и това има отражение и върху Сърбия. Предстои ни труден избор, а вариантите във всеки случай не са добри", каза Гаич.

Икономистът Владимир Глигоров изтъкна, че загубите за Сърбия в този момент биха били много големи, ако не бяха приети приятелски цени за руския газ.

През декември миналата година Сърбия постигна споразумение с Русия, съгласно което ще получава газ на приятелска цена през следващите шест месеца - 270 долара за 1000 кубични метра, а след изтичане на действащото споразумение за внос на газ Белград пак ще получава огромна отстъпка.

"Допълнителен проблем е възможната политическа нестабилност. Разчита се на това, че на първо време реакцията на САЩ и ЕС няма да е много негативна. В по-дълъг срок предстои избор между по-ниската цена на газа и загубеното икономическо развитие", посочи Глигоров.

Той подчерта, че дългосрочният проблем е, че ЕС ще се отдели икономически от Русия, а с това и от Сърбия, ако тя не приведе в съответствие линията на политиката на Брюксел.

"Краткосрочно погледнато, вероятно се преценява, че присъединяването към режима на санкции би довело до политически проблеми в Сърбия. В по-дългосрочно измерение евентуалното разочарование, преди всичко в Германия, от поведението на сръбските власти, може да има сериозни последици. Проблемът ще бъде в това, че ЕС ще се отдели икономически от Русия, а след това и от страни като Сърбия. А Сърбия няма замяна за пазара на ЕС. В такъв случай има риск не само за икономическия растеж, а и за развитието на страната", предупреди Глигоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай