Случайно ли затвориха Суецкия канал?

Изринаха 20 000 кубически метър пясък, но корабът Евъргрийн едва помръдна

Случайно ли затвориха Суецкия канал? | StandartNews.com

Ако приемем, че природата си отмъщава на човека за безхаберието през последния век, то трябва да признаем, че войната вече сме я загубили.  Свръхмодерният ни свят се оказа неподготвен както за вирус, донесен от прилепи, така и за пустинен вятър, който накара суперкораб да заседне в Суецкия канал и да го затвори. Нещо, което дори нацистите с цялата си мощ не успяха да направят по времето на Втората световна война.

Повече от 4 дни един от най-големите търговски кораби в света – Evergreen, стои заседнал на 151-вия колометър при влизане от Червено море, създавайки безпрецедентно морско задръстване от 280 кораба, 10 милиарда долара дневни загуби и тотална паника на световните петролни пазари. И как иначе. 10 процента от петролната търговия минава през канала, а една четвърт от плавателните съдове на опашката са пълни с руски петрол за Европа. Независимо от гигантските багери и най-новото поколение подземни машини, засега суперкорабът само леко е помръднал от тинята и никой не се наема да прогнозира какво и кога може да го измъкне от геостратегическото място, на което минава 30 процента от световната търговия с товарни кораби.  

Суматохата в Суецкия канал започна още във вторник, когато рано сутринта местно време навигацията е била спряна след авария със супер-големия контейнеровоз Евъргрийн, плаващ под панамски флаг от Шенжен, Китай, до Ротердам, Холандия. 400-метровият плавателен съд с ширина почти 60 метра, който е способен да превозва до 20 00 контейнера, се забива в Суецкия канал на около шест морски мили от южния край на канала, по данни на екипажа. Според първата информация, това е станало заради внезапен порив на силни ветрове, които са го накарали да се откъсне от курса и да заседне почти до брега.

Инцидентът - 23 март, 7.40 сутринта

Първоначално малко хора обръщаха внимание на инцидента, тъй като администрацията на канала се надяваше, че бързо ще се справи със ситуацията. Но в четвъртък вече стана ясно, че проблемът не може да бъде решен след като 8 влекача часове наред безуспешно го дърпаха, а багери напразно разкопавава терена. Цялата неуспешна операция бе предавана на живо по CBS News.

Паниката започна от петък

В петък паника вече завладя света след като броят на чакащите кораби надхвърли 150 кораба на северния и южния вход на най-късия път между Азия и Африка. Корабособствениците излязоха с изявление, че дневните им загуби се оценяват на около 10 милиарда долара. Мохаб Мамиш, съветник на президента на Египет и бивш председател на Службата на Суецкия канал се опита да внесе успокоение като заяви пред АФП, че навигацията по канала "ще се възобнови в рамките на максимум 48-72 часа".

Той споменал "опита на няколко подобни спасителни операции" и казал, че знае "всеки инч от канала". Тези прогнози ден по-късно изглеждаха прекалено оптимистични и заглушени от гласовете на експертите. Те са единодишни, че процесът на спасяване от "пясъка" на един от най-големите контейнеровози на планетата, който е на площ колкото четири футболни игрища, изисква изместване на 240 000 тона и това може да продължи дори месец. По техни данни ще е необходимо да бъде преместен около 15 000-20 000 кубически метра пясък от дълбините на 1,2 - 1,5 метра по брега на канала, за да могат да изтикат кораба от земята.

Докато експертите правеха изчисленията, борсите в петък реагираха светкавично, като цената на марката Brent подскочи с повече от 6%. Петролните дилъри се ужасиха като научиха, че в задръстването са се оказали повече от 10 милиона барела, 25 процента, от които са руски.

Компаниите, които са чартирали корабите в задръстването пък обявиха, че загубата им на ден е между 20 000 и 60 000 долара(в зависимост от вида на кораба и неговия размер), а Азия прогнозира увеличаване на цената на вносните стоки, включително и Русия.

В събота дойдоха обнадеждаващи новини. Оказа се, че за рекордно кратко време са изринали тези 20 000 кубически метра пясък, но като резултат корабът едва помръдна. Докато прокопаването продължаваше, светът го удари на версии и мистерии около Суецкия канал.

Удар по Китай, Европа или Русия?

Руснаците веднага заподозряха поредната конспирация спрямо тях от Западния свят и по-специално Америка. Анализаторите им започнаха да обясняват, че блокирането и задържането на такава транспортна артерия като Суецкия канал може да се счита за терористична операция. Даже я сравниха по мащаб с атаката на Световния търговски център.

Руските медии заляха мрежата с въпроси как вятър може да обърне посоката на суперкораб, при това не в открития океан, а в тесен канал. И ако капитанът е заспал, няма ли автоматизирано управление.

Западните им колеги извадиха скици и чертежи на кораба, за да докажат защо при такава авария, в която спира тока, плавателният съд става неконтролируем. Те се позовават на корабни специалисти, които уверяват, че всички корабни системи зависят от електричеството и ако то се изключи, корабът няма как да се контролира, особено ако се е обърнал в този момент. В подобни суперкораби има аварийно дизелов генератор, но задействането му отнеме приблизително 30 секунди, което време е достатъчно, за да се забие дълбоко в брега на канала.

Хибридната война се разгоря с нови сили при анализа на собствеността на кораба. Западът обяви, че отново белята е с китайска следа, защото там е построен кораба и става дума за прословутото китайско карго.

Руснаците обаче припомниха, че плава под флага на Панама, а е собственост на тайванска компания, регистрирана в Япония. И се усъмниха, че затварянето на Суецкия канал изобщо не било случайно. Позовават се на историята, че Тайван има най-големият териториален конфликт с континентален Китай. А САЩ не спират да предупреждават Пекин да не оказва натиск на Тайпе. Освен това Държавният департамент бил бесен, че британският министър, на едно от събитията, организирани от китайския президент Си Джинпин преди пандемията, активно подкрепил проекта "Един път, един пояс", който има за цел да пробие друг транспортен коридор между европейските и далечните източни оазиси на производство и потребление.

Докато няма алтернативен транспортен маршрут, Суецкият канал остава ключовата точка, което свързва Далечния Изток и Европа. И затова американците искали да го овладеят така, както контролират втория по големина канал вода в света - Панама. Или поне да покажат на света как могат да объркат за нула време амбициозните пазарни планове на Изтока.

В тази конспирация обаче има и доста бели петна. Като например факта, че от запушването на най-важната транспортна артерия в съвременния свят засега борсовите облаги са на страната на вносителите на петрола. Както и прокраднали се информации, че на кораба е имало санкционни стоки, предназначени за Европа. Както и че в цялата сага е забъркан и иранския петрол.

Затова и мистериозното затъване на кораба може просто да се причисли към многобройните инциденти и трагедии, съпътващи Суецкият канал от времето на неговото създаване.  

Проклятието на фараоните

Исторически факт е, че от началото на работата по създаването на канала в средата на 19-ти век, то изобилства с фалстарт и с пореда от трагедии. Още Наполеон Бонапарт искал да направи плавателен канал между Средиземно и Червено море, но техническа грешка в доклада на подчинените ме доказвала, че той е невъзможен. Години по-късно, френски дипломат създал компанията Суецки канал, взел лиценз от вицекраля на Египет и започнал строежа през 1859 година. Хиляди работници през следващото десетилетие обаче са умрели от многобройни болести, включително холера, а друга част получили призовки за военна служба и почти всички от тях загинали в различни сражения.

Геостратегическият канал, който със седмица съкращава пътя от Африка за Европа, не само отслаби влиянието на Британската империя в търговията с Далечния изток, но и допринесе за европейската колонизация на Африка – един от най-трагичните периоди в историята. По-късно, когато президентът на Египет национализира канала през 1956-та, веднага сложи началото на саудитската криза.

За всички тези несгоди се твърди, че стои проклятие на фараоните. Според древни източници идеята да се копае канал през Суецкия провлак се заражда в древни времена. Теванските фараони от епохата на Средното царство се опитали да построят такъв канал, свързващ десния клон на Нил с Червено море. Според някои сведения той е изкопан през 19 век пр. Н. Е. и успешно се използвал за търговия с полулегендарната страна Пунт, както и Месопотамия и Харапа, но с течение на времето изпада в разпад и трябва да бъде възстановен.

Изтъкнатите фараони Рамзес II и Нехо II решили да го възстановят и изграждането му наново започнало малко преди Троянската война. Тогава обаче египтяните възроптали, че нивото на Червено море е по-високо от Средиземно и щом бъде прокопан провлакът, водата ще наводни целия Египет, и вдигнали бунт. Той бил потушен, строителството било подновено, но оттогава всеки, който участвал в неговото изграждане се сблъсквал с трагедия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай