Сирия е готова за мирни преговори

Обама агитира Конгреса за подкрепа за удари срещу Сирия

Сирия е готова за мирни преговори | StandartNews.com

Москва. "Военен удар на САЩ срещу Сирия може да провали усилията за мирна конференция", заяви сирийският външен министър Уалид Муалем по време на пресконференция в Москва. "Вече неведнъж потвърждаваме готовността си за участие в конференция "Женева-2" без никакви предварителни условия. Не зная обаче какво може да стане след американска агресия", заяви Муалем пред руския си колега Сергей Лавров в Москва.

Сирийският президент Башар Асад е благодарен на руския лидер Владимир Путин за позицията по уреждането на сирийския конфликт, заяви Муалем.

Асад предал благодарност на Путин за позицията му за Сирия преди и след срещата на Г-20.

"Руската позиция е добре известна и не подлежи на конюнктурни колебания, заяви Лавров. Алтернативи на мирното уреждане в Сирия няма, военно решение там е невъзможно, още повече свързано с интервенция", уточни руският първи дипломат.

"Въздушните удари по Сирия ще предизвикат бум на тероризма в целия регион. Все повече политици и държавници споделят нашето мнение, че силов сценарий ще доведе до възпламеняване на тероризма в Сирия и в съседните страни, както и огромен наплив от бежанци", заяви Лавров.

По думите на Лавров, Москва и за в бъдеще ще продължи да подкрепя инициативата за организирането на международна конференция за Сирия.

Американският президент Барак Обама започва тази седмица усилено настъпление към целта на спечели подкрепа от Конгреса за ограничен ракетен удар срещу Сирия, но дори някои от най-големите поддръжници сред конгресмените на идеята за военни действия са песимистични за изгледите за успех на Белия дом, пише вестник "Вашингтон пост".

Обама планира да се срещне със сенатори, да защити пред американците идеята за атака срещу Сирия в телевизионни интервюта и да направи обръщение към нацията, в което да настоява, че ако сирийският президент Башар Асад не бъде наказан за предполагаемото използване на химически оръжия, това би окуражило режима в Дамаск и неговите съюзници Хизбула и Иран.

Обама е изправен пред най-рисковия момент от своето президентство, а през последните дни задачата му започва да изглежда още по-трудно постижима, отбелязва британският вестник "Индипендънт". Конгресмените се завръщат днес във Вашингтон, след като до голяма степен бяха подложени на обсада от своите избиратели да гласуват против предложението на президента за атака срещу Сирия. Получаването на подкрепа от Сената изглежда трудно; изгледите за одобрение в Камарата на представителите са може би още по-малки, при положение че над 200 членове вече показват, че не са съгласни с идеята, изтъква изданието.

Това, което ще се случи в Конгреса в следващите дни, може да определи дали ще бъде нанесен ракетен удар срещу Сирия и да оформи наследството на Обама, чийто авторитет - както в САЩ, така и в чужбина, е поставен на карта. На теория президентът може да пренебрегне евентуално гласуване в Конгреса против предложението му за нападение срещу Сирия и въпреки всичко да разпореди военни действия, но това почти със сигурност би накарало консерватори и членове на движението "Чаено парти" сред републиканците да предприемат опити за импийчмънт, коментира вестникът.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери се зае с усилена дейност като част от стремежа на правителството да спечели подкрепа от Конгреса за военни действия срещу Сирия, а в същото време Башар Асад отправи предупреждение за ответен удар в случай на американска атака, пише британският вестник "Файненшъл таймс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай