САЩ скрили намерени в Ирак химически оръжия

Появиха се въпроси, дали от "Ислямска държава" не могат да използват опасните останки

САЩ скрили намерени в Ирак химически оръжия | StandartNews.com

Обезвредените муниции са в хранилище, което сега се намира в контролираните от джихадистите територии

Вашингтон. Американското правителство се е опитало да скрие до каква степен войските в Ирак са били изложени на химически оръжия при инвазията през 2003 г., съобщи New York Times, като се позовава на документи от разузнаването и свидетелства на ветерани от войната в близкоизточната държава.

Американските сили са открили 5000 бойни глави, мини и бомби с химически вещества, но те са били пазени в тайна, пише още изданието, което е получило правителствените документи по закона за достъп до обществена информация.

Преди инвазията тогавашният президент Джордж Буш твърдеше, че Багдад разполага с действаща програма за разработване на химически оръжия и подвижни лаборатории. Такива не бяха открити. Армията обаче се е натъкнала на химически арсенал, за който изпратените войници не са били нито обучени, нито екипирани. Откритието е било прикрито, защото мунициите са били произведени в Европа и САЩ, а не от иракския режим.

След като са били обезвредени, те са положени в хранилище в регион, който в момента е под контрола на „Ислямска държава". От Пентагона твърдят, че навремето това е трябвало да стане незабавно заради сигурността на иракчаните и това е обяснението, че не са депортирани. Ден след публикуването на документите в New York Times обаче се появиха спекулации дали това е така и дали мунициите или техните останки могат да бъдат използвани от джихадистите.

При намирането на химическите оръжиа Конгресът е информиран за случаите само частично. На войниците е казано, да омаловажават степента, в която са пострадали. Преполага се, че на част от тях е отказвано лечение.

От Пентагона са потвърдили, че около 20 американски и иракски войници са били изложени на нервнопаралитичен или горчичен газ. Дали това е истинският им брой обаче не е ясно, защото информацията е секретна.

Военното министерство обаче обяви, че „най-вяроятно" няма да проведе разследване.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби обяви, че няма данни за отказано медицинско лечение на американски войници.

„Лечението, които са получили на бойното поле, е било на оперативно ниво, а въпросът за лечението впоследствие или сега е към Министерството по въпросите на ветераните", заяви Кърби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай